7. prosince 2022 16:45

Unikátní podívaná: Mars a Měsíc předvedou ve čtvrtek ráno fascinující divadlo

Prosincovou noční oblohu ovládne Mars. Je vysoko na obloze, velmi blízko k Zemi a také v opozici se Sluncem, což zážitek z pozorování rudé planety zesiluje. Ráno 8. prosince navíc dojde k zákrytu Marsu Měsícem v úplňku.

Dlouhé prosincové noci a chladný vzduch vytvářejí skvělé předpoklady k pozorování noční oblohy. Na začátku prosince předvede největší divadlo rudá planeta v kombinaci s Měsícem. Mars byl sice nejblíž k Zemi 1. prosince (dostal se na vzdálenost 81,5 milionu km), ve čtvrtek 8. prosince v 06:36 ráno se však dostane do opozice se Sluncem a zároveň dosáhne největší jasnosti (–1,9 magnitudy). Opozice znamená, že se Mars ocitne na opačné straně oblohy než Slunce.

Brzy ráno navíc bude Mars na obloze poměrně vysoko v souhvězdí Býka, což jeho pozorování ještě více usnadní. Zároveň dojde ještě k jednomu významnému úkazu – zákrytu Marsu Měsícem v úplňku. „Měsíc bude planetu zakrývat zhruba okolo 6. hodiny ranní (časy se budou lišit v minutách s ohledem na pozici pozorovatele), tedy jen půl hodiny před časem opozice Marsu se Sluncem. Okolo 7. hodiny SEČ se planeta opět objeví zpoza západního okraje měsíčního disku,“ popisuje událost astronom a fotograf Petr Horálek.

Krásu tohoto úkazu přiblíží už jednoduchý triedr, při použití astronomického dalekohledu o průměru 7 cm a více si pak podle Horálka budete moci vychutnat pozvolný zákryt planety za nerovným okrajem jasného měsíčního disku.

Meteory, jasné hvězdy i planety

Prosincová obloha toho ale nabídne mnohem víc. Už v noci ze 13. na 14. prosince budou nejlepší podmínky pro pozorování meteorického roje Geminid, jehož mateřským tělesem je planetka (3200) Phaeton, což je nejspíš bývalá a dnes již neaktivní kometa. Radiant tohoto roje, tedy místo na obloze, z něhož meteory zdánlivě vylétají, se bude nacházet východně od dvou nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců, tedy Castoru a Polluxe. Hlavně ve druhé polovině noci bude možné pozorovat až 120 meteorů za hodinu.

Ukázkové divadlo předvedou přímo o vánočních svátcích jasně zářící hvězdy Rigel, Aldebaran, Capella, Pollux, Procyon a Sírius, které na obloze vytvoří velký obrazec nazývaný zimní šestiúhelník. A protože v pátek 23. prosince 2022 se jen tři minuty před Štědrým dnem Měsíc octne ve fázi novu, nabídnou následující bezměsíčné noci ideální podmínky k pozorování hvězd. Před koncem roku mezi vánočními svátky a Silvestrem pak uvidíme na večerní obloze všech pět očima viditelných planet Sluneční soustavy spolu s Měsícem.

ZDROJ: Astrofyzikální progresy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom