5. září 2022 14:17

Nové armádní vozidlo USA nic nezastaví. Podívejte se, co všechno překoná

Prezentační video vozidla Beowulf (Zdroj: BAE Systems Hägglunds Örnsköldsvik)

Jak se vyvíjí podnebí i teplotní podmínky, musí se vyvíjet i armáda. K čemu všemu je uzpůsobené nové armádní vozidlo Beowulf?

Každá armáda má určitou strategii obrany a v každém případě je založena na místním terénu a teplotních podmínkách. Se stoupajícím globálním oteplováním se však tyto podmínky v některých zemích mění – ledy tají, sníh mizí, odhaluje se skalnatý terén i menší vodní plochy. Nejen vojáci, ale i armádní technika se musí přizpůsobovat. I to je jeden z faktorů, který přispěl k designu armádního vozidla Beowulf.

Důstojná náhrada

Vozidlo pojmenované po hrdinovi staroanglické epické básně bylo vyrobeno společností BAE Hägglunds a je založeno na jejím předchozím výrobku, pásových vozidlech BAE BvS10 neboli SUSV. Ta používají různé armády v Evropě, například Švédsko, Francie a Velká Británie. Na rozdíl od nich není Beowulf ozbrojený ani obrněný. Je však velmi výkonný ohledně převozu přes nepřístupný terén, což je jeho hlavní účel a právě proto jím také americká armáda vozidla SUSV nahradí.

Beowulf se skládá ze dvou segmentů spojených uprostřed, přičemž oba mohou sloužit k převozu nákladu. Vozidlo jezdí po podobných pásech jako tank. To mu umožňuje snazší pohyb přes nepřístupný terén, zdolá led, sníh, jezera i skalnatý povrch a zvládne cestu v extrémně nízkých teplotách.

Převeze až 14 osob

Podle BAE Hägglunds je Beowulf schopný přenést až 14 osob nebo náklad o váze 7 983 kg. Přitom dosáhne rychlosti až 64 km/h a dá se využít k přepravě ozbrojených jednotek, lékařských zásob či jiného nákladu do odlehlých oblastí a přes drsný terén v takových podnebích, jaké má například Arktida. V souladu se zadáním armádní objednávky by také měl být vyroben z tak lehkého materiálu, aby mohl být přenesený helikoptérou, a skladný natolik, aby se vešel do letadla C-17.

Vozidlo už prošlo technickými testy, cestami přes problematický terén v extrémně nízkých teplotách, a dokonce i uživatelským hodnocením vojáků. Americká armáda se dočká 163 kusů vozidla v roce 2029.

Zdroj: Popular Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom