6. října 2022 15:00

Jižní Korea trefila raketou svoji vlastní základnu. Co přesně se stalo?

Jihokorejská armáda při cvičném odpalu rakety zasáhla vlastní leteckou základnu a jen těsně minula obydlenou oblast.

Korejský poloostrov je po desetiletí zdrojem mimořádného napětí v oblasti Dálného východu. Severokorejský režim v letech 2006–2017 provedl už šest jaderných testů a zřejmě se chystá uskutečnit další. Svědčí o tom i zkoušky balistických raket, které Pchjongjang pravidelně posílá přes území Japonska do Pacifiku.

Jeden takový test z rána 4. října 2022 vyvolal potřebu okamžité cvičné reakce jihokorejské a americké armády, jež počínání Pchjongjangu – stejně jako Japonci – pozorně sledují. Obě armády odpálily po dvou taktických balistických střelách (Army TACtical Missile System – ATACMS) na cvičné cíle v Japonském moři, tedy směrem ke KLDR, aby ukázaly, že si nenechají podobné provokace líbit.

Jižní Korea kromě toho poslala do vzduchu i dvě rakety krátkého doletu (kolem 800 km) Hyunmoo-2, z nichž jedna selhala a zasáhla vlastní leteckou základnu, přesněji řečeno tamní vojenské golfové hřiště. Podle svědků raketa s ohlušujícím výbuchem dopadla asi 700 metrů od nejbližších obydlených budov, její bojová hlavice ale naštěstí neexplodovala.

Rakety Pchjongjangu prodlužují svůj dolet

Raketa odpálená Pchjongjangem urazila směrem k japonským prefekturám Aomori a Hokkaidó nejméně 4 600 km, přičemž dosáhla výšky 1 000 km nad zemí. Jde o vůbec nejdelší let balistické rakety, který byl dosud u jakékoliv severokorejské střely středního nebo dlouhého letu zaznamenán.

„Raketa letěla asi minutu nad územím Japonska a spadla do Tichého oceánu mimo výlučnou ekonomickou zónu asi 3 200 km východně od japonských ostrovů,“ prohlásil japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Podle něj šlo už o osmou raketu odpálenou Pchjongjangem za posledních deset dnů.

ZDROJ: NK News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom