11. dubna 2023 06:00

Gigantická hromada smrdutého hnusu se valí na Ameriku. Páchne po vejcích a je jedovatá

Američané se připravují na vskutku nepříjemné léto. Valí se na ně smrdutá hromada chaluh, které na souši páchnou po zkažených vejcích a jsou jedovaté. Je jich dokonce tolik, že celou hromadu lze vidět pouze z vesmíru.

Zdá se, že návštěvníky americké Floridy letos v létě na plážích nečeká ani voňavé moře, ani malebný výhled, ani bělostný písek. Místo toho si svůj letní koktejl budou zkoušet vychutnávat v odporném puchu zkažených vajec, zatímco okolo nich budou dělníci s vidlemi odklízet hnijící hnědé chaluhy.

Zapáchající ekologická katastrofa

Mořské řasy, kterým se říká sargasum nebo hroznovice, jsou typické pro tropická moře, zejména pro to, které po nich dostalo jméno – Sargasové. Po hladinách jich plují obrovské trsy, které slouží jako domov pro tisíce živočichů, kupříkladu korýše, želvy či rybky. Po čase klesnou ke dnu, kde pokračují v poskytování úkrytu a potravy. Jejich existence je zkrátka pro mnoho druhů zcela klíčová.

Mohlo by vás zajímat: Naštvaně hází bahno a mušle. Unikátní podmořské záběry odhalily hádku chobotnic

Jenže v poslední době se přemnožují a odborníci si stále nejsou jistí proč. Pravděpodobně za to může změna klimatu nebo znečištění, výsledky jsou ale naprosto alarmující. Hovoříme tady o milionech tun chaluh plujících oceánem a zamořujících oblíbené pláže Mexika, Karibiku i zmíněné Floridy. Letos se ale zdá, že páchnoucí chaluhový ostrov strhne všechny rekordy.

Skvrna velká jako kontinent

Zaprvé je tak obrovský, že se celý dá pozorovat jen z vesmíru. Jeho délka čítá dvojnásobek šířky USA. Hovoříme tady minimálně o deseti milionech tun chaluh. Množství hroznovic, které během léta může skončit na floridské pláži, je proto obrovské.

Přečtěte si také: Mořské hvězdice mají záludný způsob lovu. Podívejte se, jak dostanou kořist za každou cenu

Moře jich denně může vyplavit půlmetrovou hromadu, a když zahnívají, páchnou jako pukavce. To proto, že se z nich uvolňuje sirovodík. A ten je, aby toho náhodou nebylo málo, prudce jedovatý. V takových dávkách by mohl i v otevřeném prostranství citlivějším jedincům způsobit dýchací problémy.

A pokud je vám to málo, vězte, že tyto chaluhy obsahují arsen, takže se nedají ani kompostovat. Při rozkládání uvolňují skleníkové plyny, a pokud zavalí mělké vody, jsou schopné v nich prakticky zadusit život. Z řasy obohacující ekosystém tak náhle vzniká ekologická katastrofa. Floridské úřady se na smradlavý blob, jenž se na ně valí, údajně důkladně připravují. Jak brutální válka s chaluhami je čeká, se ale ukáže až v létě.

Zdroj: CNN

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom