18. srpna 2022 09:00

Muž skočil do bazénu s deseti aligátory. Podívejte se, jak jednoho z nich riskantně chytil

Pohotovost pro exotická zvířata III (7) - Odchyt aligátora

Aligátoři severoameričtí jsou stabilními obyvateli jihovýchodu Spojených států amerických a kdekdo se jim raději při přímém střetu odklidí z cesty. Ne však odborník na tyto majestátní plazy Bob Freer. Ten se mezi ně s chutí vrhá.

S aligátory si rozhodně není radno zahrávat. Tihle plazi se silnými končetinami, širokou hlavou a mocným stiskem jsou výtečnými a hbitými plavci a umí svou rychlostí překvapit i na souši. Obvykle se sice živí rybami, ptáky či menšími savci a obojživelníky, pravdou ale je, že dospělý jedinec si s chutí vyšlápne i na prase či jelena. Byly dokonce zaznamenány případy, kdy se aligátor vrhl na pumu či medvěda.

Doma tohle nezkoušejte

Přibližovat se k nim tak rozhodně není běžným obyvatelům například Floridy doporučováno. Jenže aligátoří odborník Bob Freer je výjimka. Svého prvního aligátora měl už v roce 1956 jako domácího mazlíčka a od té doby se plazům profesionálně věnuje. A když ho sledujete v akci, je rozhodně na co koukat.

Přesvědčit se o tom můžete i v dokumentu Pohotovost pro exotická zvířata na Prima ZOOM, v němž se Freer střemhlav vrhl do bazénku s 10 živými aligátory, aby jednoho z nich odchytil kvůli veterinární prohlídce. Zraněný jedinec měl totiž pošramocenou nohu z divočiny, která si žádala vyčištění a odstranění odumřelé tkáně. „Je úžasné sledovat Boba, jak se potápí mezi aligátory,“ komentuje veterinární technik Tom Cronenwett Freerovo počínání, zatímco se ošetřovatelkám tají dech.

Zraněný aligátor je nebezpečný

Jednak může být zraněný jedinec velice agresivní, jednak jsou zde ostatní plazi, které by Freer mohl nechtěně přilákat a vydráždit k útoku navzdory tomu, že se jedná o zvířata, která jsou dlouhodobě chovaná v zajetí a tudíž jsou na lidské osazenstvo zvyklá. I z toho důvodu už se do přírody nikdy nevrátí. Nepřežila by v ní.

Freerovi se nakonec podařilo kolem drobného aligátora udělat potřebnou smyčku a za ocas ho vytáhne na souš. Zde je mu hlava přikryta hadrem a následně je zalepena spolu s očima. Právě tak se totiž zvíře uklidní snížením srdečního tepu. Freer musí přesto aligátora pevně držet, bolestí sužované zvíře by mohlo snadno někoho zranit. Po ošetření se však raději vzdálí zpět do bazénu, který je jeho přirozeným útočištěm.

Zdroj: Everglades Outpost

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom