26. dubna 2023 06:00

Gigantičtí hadi sužují Ameriku a rekordně se množí. Boj s nimi je prakticky marný

Kdyby šlo o jiný druh nebo jiné místo, byla by rekordní snůška 96 vajec rozhodně důvodem k oslavě. Takhle se ale jedná o zajímavou kuriozitu, která americkým ekologům způsobí nejednu noční můru.

96 vajec, to je poměrně slušný výkon i pro tak plodného hada, jako je krajta tmavá. Životaschopná dokonce byla drtivá většina z nich, když se háďat vylíhlo třiaosmdesát.

K tématu: Obávaný škrtič dokáže i bolestivě kousnout. Podívejte se, jak se člověk musí mít na pozoru

Odborníci si pětimetrové krajty s mimořádnou snůškou všimli už v květnu 2022, dokud se ale okolo vajíček samice obtáčela a třela je šupinami, aby je udržela v teple, netušili, že bude „nadílka“ tak velká. Teprve když krajta svá vejce těsně před vylíhnutím opustila, se mohli přesvědčit, že jde o nový floridský rekord.

Bohužel, zatímco běžného člověka mohou zprávy o výjimečně plodné krajtě pobavit, americké odborníky její mateřský úspěch rozhodně nepotěšil. Krajta tmavá totiž ve Spojených státech nemá co dělat.

Některé druhy už vyhubila, některé ohrožuje

Její původ je v Asii od Nepálu přes Indii, Thajsko, jižní Čínu až po Indonésii. Vyhledává tropické lesy včetně mangrovů a k existenci potřebuje vodu. Není proto divu, že se jí tolik daří na Floridě.

Přečtěte si také:  Farmář našel polomrtvou krajtu. Z tlamy jí koukala kozí kopýtka, plaza neslo sedm lidí

Je pravděpodobné, že je do volné přírody nezodpovědní američtí chovatelé pouštěli už v 70. letech, ale teprve v roce 1992 přišla ta největší katastrofa, kvůli níž teď tenhle škrtič v oblasti začíná dominovat. Hurikán Andrew totiž (mimo jiné) zdevastoval hned několik obchodů s exotickými zvířaty a chovných zařízení.

Od té doby jsou krajty tmavé (Python bivittatus) na Floridě invazivním druhem v pravém slova smyslu. Už prakticky vyhubily místní lišky a králíky. Populaci mývalů, opossumů, ba i jelenů běloocasých připravily o 90 procent jedinců. A to samozřejmě dál negativně ovlivňuje celý potravní řetězec a rovnováhu druhů; o obživu přišli ptáci, kojoti, pumy a další zvířata.

Dá se říct, že vyrovnaný boj krajty vedou jen s proslulými floridskými aligátory. Ti dospělí hady s gustem pojídají, ti malí jim sami mnohdy padnou za oběť.

Zdroj: Reptiles and Amphibians, US Geological Survey

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom