1. dubna 2024 19:50

Hadí jed jako velmi nebezpečná droga. Mladí zkoušejí i kousnutí do jazyka, následky mohou být trvalé

Taneční party všude po světě jsou známé tím, že se zde lidé rádi posilují všemožnými „rekreačními drogami“. V Indii si mladí lidé pro tyto účely našli opravdu neobvyklou látku. Extázi nebo THC totiž nahradili hadím jedem. Někteří závislí jedinci se v honbě za raušem nechávají plazy i dobrovolně kousnout.

Na novou populární drogu mezi indickou mládeží se přišlo díky tamnímu známému youtuberovi Elvishi Yadavovi. Toho loni v listopadu zatkli přímo na večírku, kde si lidé k blaženému stavu pomáhali právě hadím jedem. Během razie indičtí policisté zabavili nejen celkem 20 mililitrů hadího jedu určeného k prodeji, ale také skoro deset živých hadů.

Následné vyšetřování a výslechy členů organizované skupiny dle britského listu The Times odhalily, jak zločinci z hadů jed dostávali. V honbě za poptávkou do plazů vpravovali chemickou látku, jež měla za cíl povzbudit v jejich organismu produkování jedu. Následně hady donutili jed vyplivnout, aby ho mohli naředit do koncentrace, při níž člověku navodí požadovaný pocit, ale nezabije ho.

Hadí jed může nevratně poškodit nervovou soustavu

Zabavené vzorky dle policie obsahovaly jed kobry nebo krajty. Jak popsala studie účinků takto modifikovaného jedu na lidský organismus ve vědeckém časopise Indian Journal of Physiology and Pharmacology, akurátní dávka dokáže u člověka vyvolat pocit euforie. Jakmile pronikne do krevního oběhu, začne podporovat vyplavování serotoninu, bradykininu a podobných látek, jež pozitivně působí na náladu a rozpoložení uživatele.

Čtěte také: Rozzuřený slon napadl turistický autobus. Bezbranný řidič létal vzduchem, ukazují záběry

Podobně jako u jiných drog však uživatelé podstupují nemalé riziko. I koncentrace jedu, jež není smrtící, u nich totiž může dle odborníků vyvolat vážná poškození nervové soustavy, potažmo i psychiky. Jak ale ukazuje praxe, ani tato hrozba řadu mladých lidí neodrazuje od toho, aby si zážitky na různých tanečních party umocňovali právě naředěným jedem jinak smrtících hadů.

Indičtí vědci objevili hadího narkomana

Vědci při svém bádání narazili i na velmi neobvyklý případ devatenáctiletého mladíka ze zámožné rodiny, který těchto euforických stavů dosahoval tím, že se hady nechával kousnout přímo do jazyka. Dle autorů studie chlapec aktivně experimentoval s různými látkami, přičemž hadí uštknutí u něj mělo vyvolávat pocity velkého štěstí a zbavovat jej chuti spát.

Údajně nakonec vydržel bez spánku celý týden. „Během této doby necítil potřebu užívat žádné jiné drogy. V místě kousnutí se nevytvořila svalová paréza, diplopie ani gangréna. Po týdnu se plně zotavil,“ uvádějí autoři studie. Mladík přiznal, že byl již v minulosti závislý na nikotinu, alkoholu, marihuaně a měl zkušenost i s opioidy, kokainem, LSD nebo halucinogenními houbami.

Hadi chovaní dealery pro jed jsou týraní i zabíjeni

Poptávka po hadím jedu mezi indickou mládeží má však celou řadu mimořádně negativních dopadů na plazy samotné. Chovatelé a překupníci se v honbě za zisky neštítí hady týrat, ubližovat jim, přičemž není výjimkou, že plazi chovaní čistě pro jed kvůli tomuto zacházení uhynou. „Hadi jsou často vyhladovělí, mnohdy jim vytrhávají zuby, aby s nimi mohli bezpečněji zacházet,“ popsal hrůzné zacházení se zvířaty právník indické pobočky organizace PETA Meet Ashar pro The Indian Express.

Zároveň upozornil, že byť může zabavených 20 mililitrů jedu působit jako relativně malé množství, opak je pravdou. „Je to obrovské množství, které téměř jistě znamená, že pro jeho získání bylo mnoho hadů umučeno nebo zabito,“ dodává Ashar. Zmíněný youtuber byl za své chování policisty obviněn a vzat do vazby.

Zdroj: The Times, The Indian Express

Představa, že se člověk nechá dobrovolně kousnout hadem, dostává úplně jiný rozměr, když vidí, jak takové kousnutí třeba od krajty v praxi vypadá:

Tomáš Durčák

redaktor FTV Prima, lifestyle

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom