10. června 2023 06:00

Její jed je smrtící, plivnutí do očí oslepující. Podívejte se, jak útočí nejmenší kobra světa

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (2) - Kobra mosambická

Kobra mosambická patří k největším nebezpečím africké divočiny. V rámci kober je sice nejmenší, bohatě to ale vyvažuje svými loveckými schopnostmi a dalekonosnými plivanci jedu.

Jeden z nejnebezpečnějších hadů světa okupuje savany tropické a subtropické Afriky a najdeme ho hlavně v severovýchodní části JAR. Pokud se v oblasti chceme kobře mosambické vyhnout, je dobré se nezdržovat v lokalitách s přístupem k vodě. Voda totiž kobře poskytuje v případě pocitu ohrožení perfektní úkryt. Když nemá možnost utéct, přechází kobra rovnou k uštknutí. Učinit tak přitom může i několikrát po sobě.

Plivanec, který vás může oslepit

Její jed je velmi silný, tkáň začne velice rychle odumírat a protijed je potřeba podat do pěti hodin od uštknutí. Smrtelná dávka pro člověka je 50 mg, kobra mosambická ale při uštknutí vpraví do těla 80–200 mg. Kobra navíc může ublížit i na větší vzdálenost, kdy doplivne jed až do délky 2 až 2,5 metrů. Navíc je kobra mosambická velmi přesným střelcem, o čemž se můžete přesvědčit i díky pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom, případně v přiloženém videu níže, kde útočí i ve zpomaleném záběru. Při neléčeném zásahu do očí hrozí člověku oslepnutí.

Čtěte také: Výlet na safari se změnil v boj o život. Muže kousl na záchodě jedovatý had do genitálií

Kobra mosambická má relativně velký podíl v útocích hadů na lidi, potravu totiž často hledá v jejich obydlích. Obvykle loví obojživelníky, plazy, ptáky, menší savce, ale nevadí jí ani hmyz. Denní aktivita se odvíjí od věku hada. Mladší jedinci jsou aktivnější spíše přes den, ti starší preferují dobu soumraku a úsvitu.

Zdroj: Animalia / African Snakebite Institute

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom