14. března 2024 13:35
Adam Vala

Otřesné týrání hadů, které nikdy nedostanete z hlavy. PETA zveřejnila video a fotografie a nařkla značku Gucci

Značka Gucci, která si nechává hadí kůži dovážet z Thajska, je v hledáčku organizace PETA. Hadi jsou totiž mučeni a stahováni z kůže zaživa.

Týrání zvířat za účelem získávání rohů, zubů, kostí nebo kožešin či kůže je problém, který část společnosti dlouhodobě ignoruje. Bohužel vina padá i na slavné módní značky a společnosti, které je vlastní, což je tváří v tvář aktuálním možnostem syntetických napodobenin značně zarážející. O dalším děsivém případu nyní informuje organizace PETA prostřednictvím svého vyjádření pro CBS News, ve kterém rozkrývá nakládání s krajtami v thajských firmách, které hadí kůže dodávají i pro výrobky značek Gucci nebo Saint Laurent.

PETA se dlouhodobě zabývala procesy ve dvou thajských společnostech – Sisathcanalai Python Farm v městě Sukhothai a Closed-Cycle Breeding International v provincii Uttaradit. Vyšetřovatelé přináší hrůzné důkazy o týrání hadů, včetně nafukování jejich těl vodou, rozbíjení hlav kladivy, nabodávání na kovové tyče a stahování z kůže zaživa. „Je to stejně kruté a nechutné jako kdekoliv jinde. Kladivy jim rozbíjejí hlavy, když se někteří z hadů ještě hýbají, zatímco jsou napouštěni vodou,“ uvedl pro CBS jeden z vyšetřovatelů, který si však přál zůstat v anonymitě. Dodal také, že na thajských farmách bývá chováno až 15 tisíc hadů s tím, že 20-30 je jich denně zabíjeno.

Gucci mlčí

Jak dále uvedla PETA, obě thajské firmy jsou ve spojení s pařížskou společností Kering, která mezi své módní značky řadí právě Gucci nebo Saint Laurent, na přímé dotazy však CBS neposkytla žádné vyjádření. Přesto společnost Closed-Cycle Breeding International fakturou potvrdila, že má smlouvu na dodávku 5 tisíc kůží krajt pro italskou koželužnu Caravel Pelli Pregiate, kterou vlastní společnost Gucci. A ve finanční zprávě z roku 2022 zmíněného subjektu Kering se uvádí, že onu italskou koželužnu vede jako do své struktury plně integrovanou součást.

K tématu: Býčí zápasy ročně usmrtí tisíce zvířat, přesto jsou obhajovány. Podívejte se na krutý souboj

„Komerční chov volně žijících zvířat je nejen zodpovědný za nesmírné utrpení zvířat, ale představuje i vážné riziko onemocnění a podkopává úsilí o ochranu přírody. Luxusní značky jako Gucci jsou součástí tohoto problému,“ řekla pak CBS Elizabeth Cabrera Holtz, manažerka organizace World Animal Protection US. Nejhorší na celém případu je ale fakt, že zvířata včetně hadů jsou vnímající bytosti s myšlenkami a pocity, ne všichni lidé ale chápou či chtějí chápat, jak zvířata trpí.

Zdroj: CBS News, PETA

Video, které jste mohli minout: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom