1. dubna 2024 07:00
Adam Vala

Jeden z největších hadů světa byl nalezen mrtvý. Obří anakonda se nedávno proslavila po celém světě

Had zastupující nový druh anakondy obrovské, při jehož objevu asistoval i herec Will Smith, byl nalezen mrtvý v řece.

V únoru roku 2024 objevil nizozemský televizní moderátor v Amazonii nový druh anakondy zelené, která se vyskytovala v severní části Jižní Ameriky. Podle studie zveřejněné v časopise Diversity se geneticky lišila od anakond zelených z jižnějších oblastí až o 5,5 procenta, což je obrovský rozdíl a důvod k rozdělení těchto hadů na dva odlišné druhy.

Rekordně dlouhé tělo

Nově objevená anakonda byla pojmenována jako severní zelená a nemusela se tak s nikým dělit o svůj rekord. Její tělo měřilo podle filmařů osm metrů a autoři pořadu Pole to Pole, v němž účinkoval i herec Will Smith, byli z nálezu nadšení. O několik týdnů později má ale příběh smutný konec, protože jedinec, se kterým si zmíněný moderátor a biolog Freek Vonk zaplaval, byl v téže řece nalezen mrtvý.

O smrti obřího hada informoval sám Vonk na sociálních sítích. Ve zdrcujícím příspěvku podtrhuje, že hodina strávená s hadem patří k tomu nejúžasnějšímu, co kdy zažil, a z jeho slov je patrné, že by se rád dozvěděl, jak had zemřel. Vonk vysvětluje, že úřady zatím nepotvrdily zabití člověkem, je tudíž možné, že had zemřel přirozenou smrtí, což se však z druhé strany nemuselo obejít bez nepříznivého zásahu do prostředí, ve kterém žil.

„Příčina smrti se v současné době stále vyšetřuje, zvážíme všechny možnosti. Smrt ale nebyla zbytečná, zájem celého světa zvýšil povědomí o křehkosti přírody, a to vše díky tomuto výjimečnému zvířeti,“ uvedl Vonk v očividném zármutku. Sdílel také video, jak hadem plave nebo kde poukazuje, jak obří má hlavu. Byla skoro tak velká jako hlava člověka, což je úchvatné i mírně děsivé.

Čtěte také: Malá Rosie doslova zatočila s hadem, který požíral její morče. Záběry souboje oblétly svět

Smrt hada rovněž zpřesnila informace o jeho délce, která měla nakonec činit „jen“ přibližně kolem sedmi metrů. Tím zůstává na prvním místě žebříčku nejdelších hadů Medusa, jak byla pojmenována krajta mřížkovaná žijící v zajetí v Kansas City ve státě Missouri. Guinnessova kniha rekordů uvádí, že její délka činí 7,67 metru a její hmotnost atakuje hranici 160 kilogramů.

Zdroj: Diversity, Guinnessova kniha rekordů, Instagram - Freek Vonk

Video, které jste mohli minout: Trailer remaku filmu Anakonda

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom