6. července 2023 06:00

Co udělá žralok v těsné blízkosti člověka? Experiment jasně potvrdil, jestli se máme bát

Díky novému výzkumu se na přítomnost velkých bílých žraloků u oblíbených pláží možná budeme dívat jinak. Odborníci v to alespoň doufají. Hororové zkušenosti ze setkání se žraloky totiž nemá každý. Popravdě, mnoho lidí si jejich přítomnost ve vodě ani neuvědomuje.

Začátkem června se v oblíbené egyptské Hurghadě stal vyloženě hororový incident, který u většiny lidí oživil dávno zažitý strach ze žraloků bílých. V moři během útoku velkého bílého žraloka zahynul jeden muž a dalších několik lidí utrpělo zranění. Přečíst si podrobnosti můžete například v tomhle článku: Masakr v oblíbeném egyptském letovisku. Žralok nedaleko od pláže roztrhal plavce

Téměř zároveň s touhle tragédií ale uveřejnili američtí vědci výzkum, na kterém pracovali dva roky a který by mohl rozjitřené emoce a paniku uklidnit. Alespoň tedy u někoho, protože, jak se ukazuje, se žraloky se mnozí plavci v moři koupou téměř neustále a nemají o tom ani tušení.

Nerušeně pluli pod plavci i vedle nich

Odborníci se zkrátka snažili dát vzácné útoky žraloků do perspektivy, kterou bude snazší pochopit. Po dobu dvou let s pomocí dronu pravidelně monitorovali pobřeží jižní Kalifornie. A zjistili, že v 97 procentech dní, kdy zařízení nad vodu vypustili, se v moři v těsné blízkosti plavců pohybovali i nedospělí bílí žraloci. Právě mladí žraloci bílí v těchto mělkých pobřežních vodách plují nejčastěji, a jejich velikost se pohybuje okolo tří metrů. V mnoha případech byli viděni přímo pod nic netušícím plavcem, anebo dokonce těsně vedle něj.

Mohlo by vás zajímat: Nové video žraloka, který chodí po souši, obletělo svět. Měli byste se ho bát?

Myslím, že jsme konečně zatloukli hřebíček do rakve mýtu, že pokud jste ve vodě s velkým bílým žralokem, napadne vás,“ nechal se slyšet spoluautor studie Chris Lowe.

Uklidňující zjištění?

Útoky žraloků jsou děsivé a hodně rezonují médii po celém světě, ale faktem je, že jsou extrémně vzácné. V roce 2022 po celých Spojených státech zaútočili na člověka v 41 případech a smrtelný byl jen jeden. Pro srovnání – v USA ročně uhodí blesk do 270 lidí a průměrně 27 z nich zemře. A když uvážíme, že se plavci skutečně mezi žraloky koupou takřka denně, je to vlastně uklidňující statistika.

Zdroj: Patrick T. Rex et. al., Patterns of overlapping habitat use of juvenile white shark and human recreational water users along southern California beaches, PLOS one

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom