19. května 2023 06:00

Gigantický megalodon byl nejnebezpečnější predátor světa. Před vyhubením ho ostré zuby neochránily

Megalodon byl vrcholným predátorem prehistorického oceánského života. Jeho nadvláda ve výsledku posílila několik druhů.

Obrovský žralok megalodon brázdil mořské hlubiny zhruba před 23 až 3,6 miliony let, a se svou délku 18–20 metrů patřil mezi největší dravce pravěkých oceánů. Mezi jeho kořist zřejmě patřili všichni živočichové, na které narazil – delfíni, velryby i velké mořské želvy. Z doby jeho života bylo nalezeno mnoho velrybích kostí s hlubokými kousanci, které odpovídaly čelistem megalodonů. Široké spektrum potravy přitom mohl hledat na mnoha místech zároveň. Coby kosmopolitní tvor se totiž pohyboval po celém světě, jeho kosti tak byly nalezeny v Evropě, Africe, Americe a Austrálii.

Studené rozloučení

Jak uvidíte v pořadu Top 10 pravěkých zabijáků na Prima Zoom, megalodon často útočil na hrudní kosti, přičemž kořisti prokusoval vnitřní orgány. Předpokládá se, že byl vrcholným predátorem, a jako takový významně ovlivnil vývoj ostatních živočichů. Například kosatky kvůli němu zřejmě začaly lovit ve skupinách, jiné druhy zase změnily své proporce. Jisté druhy žraloků, například žralok bílý, vnímaly megalodona jako konkurenta a začaly osidlovat chladné vody, kterým se megalodon vyhýbal. To se mu nakonec zřejmě stalo osudným.

Čtěte také: Princ George dostal neobvyklý dárek: Zub žraloka, který žil před třemi miliony lety

Planeta se začala postupně ochlazovat, a to tak, že postupně zamrzly oba póly. To vedlo ke změně pohybu mořských proudů, kvůli čemuž voda bohatá na živiny přestala zásobovat většinu vod tak jako předtím. Vyhynula spousta druhů, kterými se megalodon živil, a jiné druhy se mu začaly přizpůsobovat, takže se mu zásadně ztenčila potrava. Zároveň nebyl zvyklý na chladné vody, nebyl schopný si udržet potřebné množství metabolického tepla. Klimatické změny tak připravily mořský svět o ultimátního predátora, zároveň pomohly rozvoji jiných.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom