22. září 2022 06:00

Jsou červivé houby nebezpečné? Existují snadné způsoby, jak se parazitů zbavit

Češi jsou národem vášnivých houbařů, z čehož plyne i jedna z největších nočních můr této záliby – houby plné červů. Jak se k takovému zážitku postavit? Můžeme takovou houbu ještě sníst, nebo je lepší ji rovnou zahodit?

Řečení červi, kteří tolik kazí chuť ve smaženici, jsou larvy hmyzu, nejčastěji mouchy bedlobytky. Ta začne klást vajíčka do hub během horkého počasí, nejčastěji v červnu a červenci. Larvy začnou v houbě dospívat a hloubit v ní tunely. Jak larvy v houbě postupně dospívají, začnou se prožírat nohou houby směrem dolů a zaujmou své obvyklé místo v ekosystému.

Červivé, ale stále jedlé

Jak je to tedy s jedlostí červy postižených hub? Samy o sobě nejsou nijak toxické nebo jedovaté. Je pravda, že larvy – jako každý jiný živočich – musí vylučovat a jejich výměšky zůstávají v houbách. Množství exkrementů je však tak malé, že v zásadě nestojí za řeč. Byť je pochopitelné, že asi málokomu se při této myšlence sbíhají sliny. Horší je, že larvy zanechávají v houbách plíseň, a to už je pro člověka zdraví škodlivé.

Odstranění larev

Dá se červivé houbě spolehlivě vyhnout? Nejjistější je samozřejmě rozkrojit podezřelou houbu přímo v lese a postiženou oblast odkrojit. Ušetříme si tím práci s pracným přebíráním doma. Pokud se houba zachránit nedá, ušetříme alespoň zbytečnou cestu. V košíku by se navíc houby mohly ještě více zašpinit a larvy rozšířit do dalších nasbíraných hub. Dalším způsobem, jak se červům vyhnout, je rovněž sbírání hub, které červivosti odolávají. Patří mezi ně například bedla, pýchavka, hřib kovář, křemenáč nebo liška.

Co tedy s napadenou houbou, na které si chceme pochutnat bez červů? Ložené řešení je pořádné vysušení. Vysoké teploty totiž vyhánějí larvy ven. Při sušení je nicméně nutné dodržet správný postup, aby se houby nezapařily. Ideální je nakrájet houby na 3–5 milimetrů silné plátky. Silnější plátky by se sušily dlouho a mohly by zplesnivět. Plátky je dobré vyskládat na síť, aby k nim mohl jít vzduch z obou stran. Pak stačí jen přetrpět, že chutné houby jsou plné chodbiček.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom