9. července 2022 06:00

Masožravý hlemýžď je velký jako pěst a oběť vcucne jako špagetu. Podívejte se, jak se krmí

Hlemýždě většinou vnímáme jako neškodného živočicha, který se živí především rostlinami. Když na něj ale přijde hlad, nepohrdne proteinem.

Novozélandský hlemýžď se dá najít prakticky po celém světě, když obvykle vyhledává lesnaté oblasti, kde se může stravovat cennými živinami z rostlin. Živin potřebuje poměrně dost, protože dorůstá do velikosti mužské pěsti a váží až 80 gramů. Bohužel má smůlu na neúrodné oblasti, a tak svůj problém se stravováním musí řešit jinak.

Požírání červů

Hlemýžďovi přijde vhod i masitá potrava a ideální pochoutkou jsou pro něj červi. Stačí mu uchopit jeden jeho konec a následně červa pomalu nasaje jako špagety, jak ostatně můžete vidět v dokumentární sérii Nejpodivnější živočichové světa, kterou vysílá Prima ZOOM 9. července ve 21:00. Červi však nejsou jediní tvorové, kteří se musí mít před hlemýžděm na obzoru. Před mladým plžem totiž nejsou v bezpečí ani jeho vlastní sourozenci.

Mezi mladými hlemýždi se často objevuje kanibalismus. Čerstvě vylíhnutá mláďata totiž během prvních 4 dnů svého vývoje požírají vajíčka svých sourozenců, kteří se zatím nestihli vylíhnout. S dalším růstem přechází na méně znepokojivou stravu, a vyhledává rostliny nebo jiné, menší živočichy.  Dospělosti dosahují hlemýždi po dvou letech.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom