Tajemný původ vaječňáku: Odkud se vzal oblíbený vánoční nápoj?
Koňak je pálenka z vína, rum zase z melasy z cukrové třtiny. Ani jedno v běžném českém vaječňáku není. Co je to vlastně za nápoj?
Vaječný koňak bez alkoholu
Kdo by ho neznal. Vaječný koňak patří k tradičním nápojům v mnoha rodinách a to nejen pod českým pojmenováním, ale taky jako eggnog v USA či Kanadě, rompope ve Střední Americe či koquito v Portoriku či na Jamajce. Nečeský výraz ajrkoňak se k nám dostal z německého Eierpunsch. Vtipné pojmenování mají Holanďané – nápoj zvaný advocaat je hodně hustá smetanová tekutina, pojmenovaná podle toho, že právníci musejí hodně mluvit a vajíčka působí blahodárně na hlasivky.
Autor těchto řádků dostával na Vánoce bezalkoholový vaječňák, v němž byla typická vůně nahrazena „rumovou“ trestí. Zatímco u nás se do něj běžně dává pálenka z lihu původně nazývaná rum, jinde ve světě se do něj dává skutečný rum vyrobený na základě melasy z cukrové třtiny.
Kde se vzal vaječňák?
Původ tohoto nápoje typické barvy i hustoty je nejistý, a dokonce opředený mýty. Jednou z postav hrající v pověsti o vzniku vaječného koňaku nebo alespoň nápoji silně ho připomínajícího je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (1214–1270), přezdívaný pro svou zbožnost Svatý. Údajně trpěl silnou nespavostí a během jedné z probdělých nocí vzešel z jeho experimentů v hradní kuchyni nápoj nazývaný lait de poule (kuřecí mléko) ne nepodobný nápoji zde popisovanému. Král si prostě chtěl namíchat nějaký „šláftruňk“ na dobrou noc (nebo alespoň prospanou noc) a smíchal smetanu, vejce a alkohol.
Britové, dávní rivalové Francouzů taky tvrdí, že prapůvod nápoje lze hledat u nich, vždyť pití z horkého mléka a vajec se pilo na zemědělských usedlostech dávno a bezesporu si to občas vylepšili kapkou něčeho ostřejšího. A nemuselo jít hned o pálenku, klidně se mohlo přidat i víno. Ostatně svařák pijeme i my, jen to mléko se v něm už moc nevyskytuje. Jak mléko, tak vejce byly komponenty mající přinášet jak sílu, tak zdraví.
Americký eggnog
Znalci angličtiny vědí, že slovo egg znamená vejce a my jen doplníme, že ono „nog“ bylo původně grog. Tady už se rýsuje půdorys „rumového“ vaječňáku, i když pro úplnost přiznejme, že se používala i brandy, bourboun či whisky. A je i tady extrémně oblíbený. Vypracoval se v americké politice až do nejvyšších pater, jeho milovníkem byl sám první prezident Spojených států amerických George Washington (1732–1799). Ten měl dokonce svůj, zprvu „tajný“ recept.
Prezidentský recept na americký vaječný likér
Pro zjednodušení a lepší pochopení receptu uvádíme jednotky SI a nikoliv jednotky americké měrné soustavy převedeme z amerických jednotek. Z receptu je vidět, že prezident Washington nebyl žádný troškař.
„Smíchejte jeden litr smetany, jeden litr mléka, dvanáct polévkových lžic cukru, 0,6 l brandy, 0,6 l whisky, 0,6 l jamajského rumu.
Nejprve namíchejte likér, poté oddělte žloutky a bílky z 12 vajec, přidejte cukr do rozmíchaných žloutků a dobře promíchejte. Přidejte mléko a smetanu, pomalu míchejte. Oddělené bílky vajec vmíchejte pomalu do směsi. Nechte několik dní sedět na chladném místě. Ochutnávejte často.“
Zdroj: TIME