16. října 2022 06:00

Jsou kaštany v kapse opravdu léčivé? Babské rady mohou být velmi nebezpečné

Kaštany na podzim rozhodně nesbírají jen děti. Někteří bylinkáři jim přisuzují až zázračnou moc. Co je ale na starých babských radách pravdy? Mají vědecky podložené opodstatnění?

„Nasbírej si do kapsy kaštany!“ To je jedna z nejoblíbenějších rad, kterou dostanete, když si v podzimním období postěžujete na nějaký neduh. Ať už se jedná o revma, problémy s kyčlemi a koleny, anebo se vám třeba nedaří počít dítě, kaštany vám pomohou. Strčíte-li si je do postele, zatočí i s bolestmi hlavy nebo s rýmou. A mělo by jich být tolik, kolik vám je let, plus jeden.

Tak to alespoň prezentují bylinkáři a často i naše babičky. Může mít ale něco takového vůbec nějaké vědecké opodstatnění?

Aescin jako lék na žilní nedostatečnost

Začněme tím, že kaštany obsahují aescin (řídčeji escin), což je směs saponinů, tedy chemických sloučenin s množstvím biologických účinků. Jako jednu z účinných látek ho najdeme v obrovském množství volně prodejných léčivých přípravků, které cílí na podporu dobré cirkulace krve. Mají účinkovat proti křečovým žílám, ulevit od bolavých, těžkých nohou, a dokonce i od hemoroidů.

Jeho příznivé účinky na vaskulární systém několikrát ověřily vědecké studie a odborníci zkoumali i způsob, jakým proti chronické žilní nedostatečnosti pomáhá. Výzkum nicméně zdaleka není u konce a veškerá získaná data odborníci tím pádem berou s rezervou a my bychom měli také, dokud správnost dosavadního výzkumu někdo s potřebným vzděláním a vybavením několikrát nezávisle neověří, protože tak to ve světě vědy zkrátka funguje.

V Evropě si kaštany našly cestu i do prostředků pomáhajících proti zánětům a léčíme s nimi i modřiny, výrony a bolavé svalstvo. Ve Spojených státech je s ním FDA daleko opatrnější, neboť je jedovatý a kromě spojení aescinu s blahodárným účinkem na cévy a žíly neexistují žádné vědecky podložené důkazy o tom, že kaštany něco léčí. Podle odborníků je navíc jejich krátkodobé užívání neškodné, s bezpečností dlouhodobého užití si ale nejsou jistí vzhledem k faktu, že syrové koňské kaštany obsahují látky, které jsou ve větším množství toxické. Bylinkáři na ně ale přesto nedají dopustit a nabízejí všechno možné od tinktur přes mazání až po koupele.

Kaštany a revma

Asi už tušíte, že pokud vědci nedokázali zatím odborně vysvětlit, proč a jak by měly kaštanové masti pomáhat na revma, neplodnost a podobné neduhy, těžko bude existovat vědecká obhajoba hypotézy, že nošení kaštanů v kapse může léčit. Bylinkáři navíc často pracují s (opět vědecky nepodloženou, nezměřenou a nezachycenou) „energií“, již mají údajně dodávat.

Snad jedině na revma v prstech by mohlo pár kaštanů v kapse pomoci; vzhledem k tomu, že na dotek příjemné, hladké kaštany svádějí k tomu si s nimi neustále hrát a točit a žmoulat je prsty, můžou tak mimoděk pomoci s častým cvičením, které je podle odborníků pro revmatiky klíčové k udržení pohyblivosti a síly rukou.

Zdroj: National Library of Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom