6. října 2022 06:00

Před strašilkou bere i zabijácký pavouk nohy na ramena. Podívejte se, jak jedinečný hmyz útočí

Nejjedovatější zvířata světa (2) – Zadní trysky strašilky

Strašilka má nejen bizarní zjev připomínající kus listu, kterým dokonale splývá s prostředím, ale má i zajímavou obrannou techniku. Ochrání se díky ní i před daleko nebezpečnějšími lovci.

V pralese na severu Austrálie může trpělivý a obzvlášť ostražitý pozorovatel spatřit na ostnatých listech pandánu tropický hmyz bizarního zjevu, strašilku druhu Megacrania batesii. Její malé několikacentimetrové tělíčko dokáže dokonale splynout s prostředím, což jí mnohdy zajistí bezpečný a ničím nerušený život. Někdy však ani téměř bezchybná kamufláž nestačí k tomu, aby unikla pátrajícím očím hladového predátora. Obzvlášť když je krvežíznivých očí osm.

Voňavá obranná technika i elegantní únik

Jak můžete vidět v dokumentu Nejjedovatější zvířata světa, který najdete na Prima ZOOM, na strašilku si dělá zálusk děsivý pavouk, který zvolí útočnou taktiku zezadu. Toho však bude už za pár vteřin litovat. Pod hlavou býložravého hmyzu se totiž nacházejí dvě trysky vylučující mléčný aerosol, který nepřítele dokonale odzbrojí a v případě zásahu do očí způsobí nepříjemné bolesti. Protože vůně této dráždivé tekutiny připomíná mátu, vysloužila si strašilka Megacrania batesii v angličtině označení peppermint stick insect, tedy hmyzí mátová tyčinka.

Jak už víme, strašilka se nejčastěji pohybuje na pichlavých listech pandánu (Pandanus), kterými se živí, rozmnožuje se na nich a prakticky využívá i jejich přírodní ostnaté ochrany. Navzdory poměrně velkým křídlům neumí bizarní hmyz létat, což ale neznamená, že by svá křídla nepoužíval vůbec. V případě nebezpečí jsou strašilky schopné své perutě používat jako záchranný padák, a elegantně tak mohou uniknout téměř jisté smrti.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom