9. června 2022 06:00

Mrazivé záběry z černobylské havárie, které doteď nikdo neviděl, přinášejí nové odpovědi

Trailer dokumentu Chernobyl: The Lost Tapes

Výbuch černobylské elektrárny nepřestává fascinovat historiky i filmaře. Nový dokumentární snímek přináší dosud neviděné záběry, které opět potvrzují hrůzu tehdejší tragédie.

Ani po více než třech dekádách nejsou všechny otázky kolem černobylské tragédie zodpovězeny a ukrajinská jaderná elektrárna stále ukrývá celou řadu tajemství. K množství dokumentů (a samozřejmě též velmi zdařilé dramatizaci událostí v seriálu Černobyl) nyní přibývá další kousek do skládačky – hodinu a půl dlouhý dokumentární film s názvem Chernobyl: The Lost Tapes obsahující dosud nezveřeněné (a notně znepokojivé) záběry.

Černobylská havárie se odehrála 26. dubna 1986 a dodnes platí za největší katastrofu v oblasti jaderné energetiky. Přehřátí 4. reaktoru elektrárny vedlo k jeho explozi a následně uvolněné radioaktivní látky zasáhly velkou část Evropy. Vedle rozsahu samotné havárie je událost nechvalně známá i kvůli přístupu tehdejších sovětských úřadů, které před veřejností tajily rozsah i závažnost události a do radioaktivitou kontaminovaného území vyslaly nic netušící složky záchranného systému.

Filmař James Jones, který má za sebou několik politicky investigativních dokumentů, vyzpovídal řadu svědků tehdejší tragédie – například horníka Ihora Hodosova, pilota vrtulníku Ihora Pismenského, tehdy desetiletého školáka Oleksandra Sirotu či Ljudmilu Ignatěnko, vdovu po jednom z prvních zasahujících hasičů, jejíž příběh se dočkal velké pozornosti i ve zmíněném seriálovém zpracování.

Vedle těchto a mnoha dalších rozhovorů se Jonesovi podařilo získat množství archivních materiálů, které byly objeveny teprve nedávno a dosud nebyly zveřejněny. Snad se díky nim podaří zase o trochu lépe pochopit detaily tehdejší tragédie, která zasáhla bez přehánění celý svět.

ZDROJ: The Playlist

Mojmír Sedláček

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom