9. března 2023 06:00

První letecké záběry v dějinách stále vyrážejí dech. Podívejte se na okamžik, který změnil svět

První pokusy s létáním byly plné neúspěchů. Občas bolestivých, někdy i smrtících, většinou však jen ponižujících. Skutečný průlom přišel až po začátku 20. století.

Orville a Wilbur Wrightovi se původně závodně věnovali cyklistice. Přitom ale oba obdivovali plachtění a zajímali se o aviatiku. Potřebné vzdělání neměl ani jeden, zato byli velice zruční a nechyběla jim vášeň. Od roku 1892 vlastnili společnost Wright Cycle Company, v níž navrhovali a prodávali kola. Pomocí tohoto obchodu také financovali své experimenty s létáním.

Vše jde jako na drátkách

Na rozdíl od ostatních nadšenců, kteří se snažili dostat člověka do vzduchu, se soustředili méně na výkon stroje a více na systém řízení letadla. Vyvinuli systém ovládání letadla okolo tří os, jehož principy se užívají dodnes. Kluzáky, které vyráběli, používaly systém Wing Warping – zkroucení křídel. Když se křídlo zkroutilo, mělo větší vztlak a ten dokázal zvednout křídlo do vzduchu. Kluzák se ovládal pomocí drátů, jejichž konce držel pilot.

Od roku 1900 si zařídili hlavní stanoviště v Kitty Hawk v Severní Karolíně. Jednak to bylo odlehlé místo, což jim poskytovalo soukromí, za druhé zde bylo hodně větrno, což zaručovalo vhodné podmínky k létání na kluzáku. O tři roky později sestrojili svůj první zázrak nazvaný Wright Flyer. Wrightovi k němu sestrojili vrtuli a jednoduchý motor o výkonu 12 koní, jenž k převodu používal řetěz od bicyklu. Rozpětí křídel bylo 12 metrů a celkem stroj vážil 340 kg. Konstrukce nestála ani tisíc dolarů.

K tématu: Jak přežít cestování s dětmi: Letíme letadlem

Wright Flyer vzlétl do vzduchu 17. prosince 1903. Protože u letu byli přítomni 4 záchranáři a jeden chlapec z městečka, jednalo se o první prokazatelně veřejný let. Řadu ukázkových letů provedli Wrightovi v roce 1908. V pořadu Dějiny letectví na Prima Zoom můžete z jednoho z nich vidět úchvatné barevné záběry. Během letu, který v pořadu uvidíte, byl kameraman přítomen na palubě Flyeru, takže budete svědky prvních leteckých záběrů vůbec.

Zdroj: History.com

Sledujte dokumentární seriál Dějiny letectví právě teď a tady:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom