29. září 2022 11:15

Slavná horolezkyně zemřela při sjíždění zrádné osmitisícovky. Její přítel popsal celou tragickou událost

Dostat se horolezeckou cestou na vrchol hory, tam nasadit lyže a užít si dramatickou jízdu dolů. Takový byl plán americké horolezkyně Hilaree Nelsonové, která se pokusila sjet na lyžích osmou nejvyšší horu světa.

Hilaree Nelsonová (49) se svým přítelem Jimem Morrisonem a třemi šerpy dosáhli vrcholu 8 163 metrů vysoké Manáslu v pondělí 26. září 2022 v 10:42 místního času „v těžkých podmínkách“. Asi 15 minut poté se dvojice horolezců proměnila v lyžaře, aby dolů sjela na lyžích.

„Jel jsem první, Hilaree mě po několika obloučcích následovala a přitom strhla malou lavinu,“ popsal Jim Morrison tragickou událost o dva dny později na svém instagramovém účtu. Lavina Nelsonové podtrhla nohy a smetla ji nejméně 1 500 metrů dolů po zasněženém jižním svahu hory, který byl na protilehlé straně než výstupová cesta. Podle svých slov Morrison udělal vše, co bylo v jeho silách, aby svou přítelkyni našel, ale neúspěšně.

Morrison strávil dva dny hledáním své přítelkyně z vrtulníku a nakonec po přistání ve výšce 6 700 metrů nad mořem necelých 48 hodin po tragickém pádu její tělo spolu se záchranným týmem objevil. Týž den, kdy zahynula Hilaree Nelsonová, spadla lavina v jiné oblasti Manáslu, přičemž jeden člověk zahynul a 14 dalších utrpělo zranění.

Výstup v dešti

Americká horolezkyně a lyžařka Hilaree Nelsonová byla ve Spojených státech sportovní ikonou. Matka dvou dětí uskutečnila desítky prvovýstupů a v roce 2012 se stala první ženou na světě, která během 24 hodin zdolala Mount Everest (8 848 m) a Lhoce (8 516 m).

Několik dnů před tragickým výstupem na Manáslu se Nelsonová podělila o pochyby, zda se jí výstup podaří. „Necítila jsem se na Manáslu tak jistě, jako při svém minulém dobrodružství v řídké atmosféře vysokého Himálaje,“ napsala na svém instagramovém účtu. „Poslední týdny novým způsobem otestovaly mou odolnost,“ dodala s odkazem na silný déšť a vysokou vlhkost, které v oblasti panovaly.

Zabijácké laviny

Manáslu je osmou nejvyšší horou světa a leží asi 70 kilometrů východně od další osmitisícovky, Annapurny. Druhou nejvyšší horu Nepálu poprvé zdolali 9. května 1956 japonský horolezec Toshio Imanishi a nepálský šerpa Gyalzen Norbu. Prvním Čechem na vrcholu Manáslu se v roce 1989 stal Josef Rakoncaj, od té doby horu zdolaly dvě desítky Čechů včetně jedné ženy.

Přestože se Manáslu považuje za méně obtížnou osmitisícovku, její nebezpečné laviny jsou mezi horolezci pověstné. V roce 1972 zde při jednom z největších neštěstí v Himálaji zahynulo 15 členů korejské výpravy, v roce 2012 pak lavina zabila osm horolezců. V roce 2018 při sestupu z Manáslu klasickou cestou zahynul český horolezec Roman Hlávko.

ZDROJ: The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom