Plynové sporáky prokazatelně ohrožují zdraví vašich dětí. Škodlivost lze snížit jednoduchými triky
Poté, co americko-australští vědci přišli s výzkumem, podle nějž by mohly stovky tisíc amerických dětí mít astma kvůli plynovým sporákům, se začalo v USA debatovat o jejich zákazu. V čem ale spočívá hlavní problém a je skutečně proč se bát?
O plynových sporácích se momentálně velmi živě debatuje. Může za to situace v USA. Některá tamní média přinesla informaci, že administrativa prezidenta Bidena údajně zvažuje tyto spotřebiče zakázat poté, co jejich použití velká studie spojila s astmatem.
Není to úplně pravdivá informace. Mluví se totiž jen o potenciálních budoucích regulacích prodeje těchto spotřebičů. Bombastické titulky ale v mnoha Američanech (hlavně Bidenových odpůrcích) vyvolaly pocit ohrožení, jako by měl Joe Biden se svými lidmi pomalu začít obcházet domácnosti a rvát občanům plynové sporáky ze zdi.
I’ll NEVER give up my gas stove. If the maniacs in the White House come for my stove, they can pry it from my cold dead hands. COME AND TAKE IT!!
— Ronny Jackson (@RonnyJacksonTX) January 10, 2023
Reakce, které to vyvolalo, jsou pochopitelně obrovské, vzhledem k tomu, že v USA na plynu vaří třetina lidí – okolo 40 milionů domácností. My v Česku nicméně můžeme s klidem nechat tuhle hysterii za humny a podívat se na to, co výzkum tvrdí, v čem je největší problém a jak se případným negativním dopadům na zdraví nejzranitelnějších členů domácnosti vyhnout.
Škodlivé? A proč?
Není to poprvé, kdy odborníci na škodlivost plynových sporáků upozorňují. To, že emitují znečišťující látky, které dráždí dýchací cesty a můžou způsobit nebo zhoršit dýchací potíže, vědci vědí už dlouho. Koneckonců, hoří v nich přírodní plyn a ten je zdrojem například oxidů dusíku, mimo jiné i oxidu dusičitého. Jeho hodnoty v ovzduší se pečlivě sledují a regulují, protože víme, že je pro lidské tělo extrémně škodlivý. A první výzkum, který naznačil, že děti, jejichž rodiče používají plynové sporáky, častěji trpí astmatem, je starý 50 let.
Na ten pak navazují další a další studie, které ukazují totéž. Ta poslední, americko-australská, dokonce naznačuje, že kvůli plynovým sporákům může mít astma zhruba 626 tisíc amerických dětí. To je víc než dvanáct procent ze všech dětí, které v USA astmatem trpí. Autoři výzkumu tak plynové sporáky škodlivostí přirovnávají k pasivnímu kouření a kromě dopadů na dýchací systém také uvádějí spojitost s kardiovaskulárními problémy a rakovinou.
Zástupci amerického plynařského průmyslu kredibilitu výzkumu zpochybnili s tím, že odborníci výzkum prováděli pouze na základě sčítání lidu a statistik. Autoři některých předchozích, ač méně rozsáhlých studií, nicméně šli do větších podrobností a započítávali i další rizikové faktory, prováděli daleko víc měření, a i tak došli k podobnému výsledku. Jejich výzkum byl ovšem také jen „pozorovací“. Vystavit děti potenciálnímu riziku úmyslně by bylo naprosto neetické.
Ohledně toho, jak moc plynové sporáky škodí dospělým, existuje relevantních dat velmi málo. Dosavadní výzkum naznačuje negativní dopady na zdraví žen, pravděpodobně kvůli tomu, že jsou při vaření častěji škodlivinám vystavené. Průkazný ale není.
A v neposlední řadě, použití plynových sporáků (a samozřejmě i dalších plynových spotřebičů) není údajně dobré ani pro životní prostředí – v nespáleném plynu je metan a jeho hoření zase znamená produkci oxidu uhličitého.
Jak omezit rizika?
Pokud jsou pro vás takto vědecky podložené závěry relevantním argumentem, ale vaříte na plynu a nechcete nebo nemůžete to změnit (plyn je přece jen stále nejlevnější variantou a má i jiné výhody), existuje několik věcí, které můžete udělat. V první řadě je dobré mít spotřebič odborně zapojený, správně seřízený a s platnou revizí. To je základ i pro požární riziko a riziko výbuchu, kterým se tento článek nevěnuje, ale je dobré je alespoň zmínit. Kromě toho odborníci radí pořídit aspoň rychlovarnou konvici, případně remosku nebo elektrický hrnec, a dobu denního hoření sporáku tak snížit.
Kdykoli máte sporák zapnutý, měli byste spolu s ním vždy zapínat i digestoř, ovšem pouze v případě, že máte takovou, která spaliny odvede z bytu nebo domu ven. Pokud ji nemáte, mělo by být samozřejmostí při vaření větrat.
Zdroj: Scientific American