Potvrzeno: Pití piva úžasně prospívá zdraví. Doporučené množství ale Čechy zklame
Bez piva si většina dospělých Čechů ten správný relax nedokáže představit. A ani si ho, co si budeme povídat, představovat nechce. Ne náhodou se u nás piva pije víc než kdekoli jinde ve světě. Budeme teď konečně mít pro svou lásku ke chmelovému nápoji vědecky podložený důvod?
Česko a pivo, to k sobě prostě patří. Ví se to o nás i v zahraničí a setrvale se držíme na prvním místě, co se týče roční spotřeby piva na osobu. A zatímco lékaři bijí na poplach, mezi lidmi se vyprávějí pověry o zdravotní prospěšnosti střídmě popíjeného piva, rozdávají babské rady, ve kterých pivo figuruje jako vynikající lék na špatné trávení, a používají ho jako sociální lubrikant.
K tématu: Češi stále patří mezi pivní rekordmany, průměrně vypijí za rok 284 půllitrů
Výzkum ale nakonec ukázal, že v jednom mají zastánci „jedné sklenky k obědu“ pravdu – pivo skutečně může i pomáhat.
Dobré na kosti a na zažívání
Podle studie publikované v magazínu Nutrients je střídmé popíjení piva spojené s hustší a na minerály bohatší kostní tkání, a to jak u mužů, tak u žen. Jenže je potřeba říct, že ono „střídmé popíjení“ ve Španělsku, odkud výzkumníci jsou a které je v žebříčku pivařů hluboko pod námi, znamená něco jiného než v Česku. Mluvíme tady totiž o jedné sklence piva týdně, nikoli denně. Tuhle údajnou prospěšnost navíc budou muset ještě vědci v dalším výzkumu dobře ověřit.
I kdyby se ale skutečně ukázala relevantní, existuje hned několik dalších výzkumů, které vyloženě vybízejí ke srovnání tohoto jediného „pro“ s dalšími „proti“: Alkohol zkráta škodlivý je. Může narušit dobrý spánek, rovnováhu i paměť, zpomalit hubnutí, dehydrovat vás, narušit funkci ledvin, jater, zvyšovat riziko výskytu různých chronických onemocnění.
Studie z roku 2022 dokonce ukázala, že domněnky o prospěšnosti malého množství alkoholu, zejména vína, na kardiovaskulární systém jsou mylné.
Co se konkrétně piva týče, tak o jeho vliv na zažívání se odborníci ještě stále přou, vypadá ale, že v tomhle ohledu mají pověry pravdu – malá sklenka piva díky jeho fermentovaným složkám může, zdá se, střevní mikroflóře udělat dobře. Malé množství je ale skutečně klíčové. Pokud pijete hodně, mikrobiom ve střevě vám zdevastuje a je úplně jedno, o který alkohol jde.
Bezpečné množství je zřejmě mýtus
O tom, co je „bezpečné“ množství alkoholu a jestli vůbec něco takového existuje, se tak stále můžou vést spory – nedávno vědci z Holandska dokonce zjistili, že v těhotenství byste ho skutečně neměli pít vůbec, pokud nechcete, aby se to na nenarozeném dítěti navždy podepsalo.
Psali jsme o tom zde: Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína
A bohužel, v Česku jsme na popíjení alkoholu tak navyklí, že ho společnost bez problémů toleruje, dospívající ho mnohdy poprvé ochutnávají v rodinném prostředí a denně ho konzumuje stále víc Čechů, často právě v podobě piva. Nalhávat si proto, že je pro nás tenhle oblíbený hořký nápoj vlastně prospěšný, by bylo mírně řečeno bláhové.
Zdroj: Nutrients, Vláda ČR – zpráva o alkoholu 2022
Sledujte Utajené příběhy českých dějin právě teď: