1. března 2023 06:00

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína

Zajímavý a znepokojující výzkum nizozemských vědců zkoumal 5 600 dětí ve věku 9 a 13 let. Nejcitlivější je navíc rané stadium těhotenství, kdy ženy ani nemusí vědět, že dítě čekají.

Obzvlášť v České republice, která je známá svým shovívavým přístupem k alkoholu, by tahle nová studie mohla zásadně zahýbat s tím, kolik ho v těhotenství považujeme za neškodné. Podle toho, co zjistili nizozemští vědci, stačí jedna jediná sklenička vína týdně na to, aby dítě, které v sobě žena nosí, zásadně a hlavně trvale změnila v obličeji.

Čtěte také: Dcera narkomanky Katky šokuje: Mojí maminkou je ve skutečnosti moje babička

S pomocí počítačového 3D zobrazení a speciálního algoritmu odborníci zkoumali tváře více než 5 600 školáků a zjistili, že ti, jejichž matky se v těhotenství příležitostně napily alkoholu, mají shodné rysy.

Trvalé změny v obličeji

Jejich brada vystupuje o něco víc, mívají kratší nos směřující mírně nahoru, a změny jsou vidět také v oblasti pod očima. A ačkoli u devítiletých byly tyhle rysy patrnější než u třináctiletých dětí, zdá se, že jsou tyto změny trvalé. Čím víc alkoholu matka během těhotenství pila, tím markantnější změny byly, ale na to, aby se projevily, stačilo i 12 gramů alkoholu týdně, tedy skutečně jedna jediná sklenka vína. Záleželo také na tom, v jak raném těhotenství matky alkohol pily – čím dřív, tím hůř.

Celý výzkum vznikl na základě dlouho známé skutečnosti, že konzumace velkého množství alkoholu vede k takzvané poruše fetálního alkoholového spektra, která se projevuje kromě problémů s koncentrací či pamětí také typickými obličejovými rysy – například tenký horní ret, menší oči, nahoru směřující nos a hladkou oblast mezi nosem a rty.

K tématu: Alkohol začne ovlivňovat váš mozek už za 6 minut

Odborníci soudí, že pokud i malé množství alkoholu ovlivňuje vzhled, je jeho vliv na kognitivní funkce taky pravděpodobný a zdá se proto, že žádné množství není úplně bezpečné.

Zdroj: Human Reproduction

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom