18. ledna 2023 11:21

Únos století skončil tragickou smrtí dítěte. Podívejte se na unikátní záběry z místa činu

Charlese Lindbergha znal každý jako letce, kterému se jako prvnímu na světě podařilo pokořit Atlantik. V jeho osobním životě mu ale sláva příliš štěstí nepřinesla. Kdo stál za únosem století?

K hrůznému činu došlo 1. března roku 1932 přímo u Lindbergha doma. Neznámý pachatel vyšplhal po dřevěném žebříku do prvního patra jeho domu a teprve 20měsíčního syna Charlese juniora odnesl. Celou situaci jako první zjistila chůva, která přišla kolem desáté hodiny večerní malé miminko večer zkontrolovat. Postýlku nalezla prázdnou a okno vedle ní otevřené. Obratem tedy vzbudila oba rodiče s informací, že na parapetu leží vzkaz se žádostí o výkupné.

Otec Lindbergh i matka Anne Morrow byli zdrcení. Únosce po zoufalých rodičích požadoval výkupné ve výši 50 000 dolarů. Policie přijela do 20 minut, na místě našla stopy bahna, otisky bot se ovšem nepodařilo změřit. Dvě příčky žebříku byly zlomené, pravděpodobně k tomu došlo, když pachatel lezl dolů. Když se o tragédii dozvěděla média, Lindberghův dům okamžitě obklopily davy zvědavých novinářů a dalších lidí. Příval nevítaných hostů se však bohužel postaral o to, že policie přišla o případnou možnost objevit další stopy. Únosce malého Charlese byl stále na svobodě a rodina dostala ještě několik dalších žádostí o výkupné. Novináři zase okolo případu vyvolali hotovou senzaci a titulky novin se plnily označeními jako „únos století“. Přesný sled událostí a detailnější popis odhaluje dokument Amerika v barvě, který můžete sledovat na Prima ZOOM.

Tragický konec Lindberghova syna

Tělíčko mrtvého miminka nakonec policie objevila až o více než dva měsíce později – 12. května 1932. „Tělo bylo částečně pohřbené a v pokročilém stadiu rozkladu. Hlavu mělo dítě rozdrcenou, v lebce byla díra. Některé části těla chyběly. Koronerovo vyšetření ukázalo, že batole zemřelo asi před dvěma měsíci a smrt způsobil úder do hlavy,“ popisuje tragickou událost web FBI. Odborníci odhalili, že děťátko zemřelo už pravděpodobně v době únosu. Došlo k tomu, když s ním únosce lezl po žebříku? Mohl mu malý Charles upadnout, když se pod ním zlomily části žebříku?

Po dlouhém vyšetřování nakonec většina stop policii zavedla k Němci jménem Bruno Richard Hauptmann. Toho se podařilo vystopovat v září 1934 pomocí pohybu peněz a zlatých certifikátů, které byly vypláceny ve výkupném. Strážci zákona u Hauptmanna objevili ještě další důkazy. Například náčrtek konstrukce žebříku a kus dřeva, který byl nakonec identifikován jako část žebříku, která se našla u Lindberghových doma. V březnu roku 1936 byl muž odsouzen k trestu smrti, ačkoliv on sám se k činu nikdy nepřiznal a až do své smrti tvrdil, že je nevinný… Byl popraven na elektrickém křesle 3. dubna 1936. Kolem případu stále existuje několik neobjasněných otázek a někteří konspirátoři se domnívají, že skutečný pachatel byl někdo jiný. Někdo dokonce odsuzoval i samotného otce.

Zdroj: FBI

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky zločin FTV Prima únos Charles Lindbergh Lindbergův únos Amerika v barvě

Populární filmy na Prima Zoom