19. srpna 2022 12:11

Ohnivé peklo v nejvyšším obytném mrakodrapu světa. Podívejte se, jak hořící suť kropila ulice

Stále jedna z největších budov světa nabízí luxusní byty a skvělé volnočasové vybavení. Za pohádkový život ale její obyvatelé opakovaně zaplatili strachem o život. Požár se v budově objevil od roku 2015 hned třikrát.

Mrakodrap zvaný The Marina Torch (Přístavní pochodeň) v Dubaji se pyšní výškou 352 metrů. Měl zahrnovat jak luxusní bydlení, tak nabídku odpočinkových aktivit od fitcentra po bazén. Přes mírně komplikovaný vznik, zahrnující změny developerů, byl nakonec otevřen se čtyřletým zpožděním v květnu 2011 a stal se v té době nejvyšší obytnou budovou světa. Dům čítá 676 bytů, cena za jeden se pohybuje za hranicí 10 milionů korun. Honosný mrakodrap ale neměl klidnou existenci ani po otevření.

Opakované skleněné peklo

Budovu zachvátil 21. února 2015 zničující požár, jenž podle svědeckých výpovědí zapříčinilo umístění grilu na jednom z balkonů uprostřed budovy. Odtud se požár, jak můžete vidět i v dokumentární sérii Velké stavební průšvihy na Prima ZOOM, rozšířil. Padající trosky a silné povětří způsobovaly větší intenzitu plamenů, což značně zkomplikovalo hasičský zásah a způsobilo masivní dopravní zácpu v okolí hotelu. Na místě bylo potřeba ošetřit sedm lidí, kteří se nadýchali kouře. Obyvatelům zničených bytů bylo zdarma nabídnuto dočasné bydlení v hotelích a penzionech. V březnu 2015 se nájemníci mohli opět vrátit do svých bytů.

Bohužel to nebyl poslední požár, který mrakodrap postihl. V srpnu 2017 vznikl v budově další požár, tentokrát z nejasných příčin. Hořící trosky padající z budovy způsobily další požáry v okolí stavby. Hasiči a záchranáři mrakodrap úspěšně evakuovali a požár se podařilo dostat pod kontrolu bez zraněných. O dost menší požár vypukl i v lednu 2019 a začal ve fitcentru budovy. Nájemníci se do svých bytů mohli vrátit hned následující ráno.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom