1. prosince 2023 06:00

Paralympionik Pistorius zastřelil vlastní přítelkyni. Nyní opustí vězení, svobodný ale úplně nebude

Oscar Pistorius svou přítelkyni, modelku Reevu Steenkamp, střelil celkem čtyřikrát. U soudu se hájil tvrzením, že netušil na koho střílí. Jenže toto tvrzení mu od vysokého trestu nepomohlo kvůli jedné zásadní věci.

Je časné ráno, 14. února roku 2013. Páry na mnoha místech světa se těší na oslavy svátku všech zamilovaných. Úspěšný paralympionik Oscar Pistorius a jeho přítelkyně, modelka Reeva Steenkamp, ale žádnou romantiku neprožívají. Ona leží mrtvá za prostřílenými dveřmi na záchod jeho jihoafrické vily a on sedí v garáži, s pouty na rukou a pod dohledem policistů. Nekontrolovatelně vzlyká kvůli tomu, že svou lásku zabil.

Jak ale vůbec k něčemu takovému mohlo dojít a proč Pistorius té noci vytáhl zbraň a rozhodl se střílet? To jsou otázky, na které se jihoafrický soud snažil odpovědět po několik let.

Pistorius a Steenkamp

Oscar Pistorius se narodil roku 1986 v jihoafrickém Johannesburgu. Když mu byl jeden rok, amputovali mu nohy od kolen dolů, protože se narodil bez lýtkových kostí. Amputace byla jeho jedinou nadějí, že bude vést normální život, ač s protézami.

Pistorius ale normální život rozhodně nevedl. Přezdívku Blade Runner nezískal jen tak. Na svých protézách připomínajících zahnuté nože dokázal na dráze porazit i vrcholové běžce bez handicapu a (nejen) z paralympiád si přivezl hned několik zlatých medailí.

Přečtěte si také:  Tragický konec roztržky mladíků na Jablonecku. Kriminalisté řeší vraždu, pachatele zadrželi

S Reevou Steenkamp se dali dohromady v listopadu roku 2012. Tehdy 28letá Steenkamp byla nejen úspěšná modelka, ale také čerstvě vystudovaná právnička. Jejím cílem bylo pomáhat týraným ženám. V den, kdy byla zavražděna, měla dokonce přednášet na johannesburské univerzitě o domácím násilí. Což je paradox, pokud uvážíme, že podle jedné z vyšetřovacích verzí je Pistorius brutální násilník a tyran.

Dvě vyšetřovací verze

O jeho údajné žárlivosti, problémech se zvládáním vzteku, fyzických útocích i děsivých výhrůžkách promluvila jeho bývalá přítelkyně Samantha Taylor v průběhu ostře sledovaného soudního procesu v roce 2014. Stejně jako rodina Steenkamp i Taylor je naprosto přesvědčená, že vražda nebyla žádný omyl ani nehoda a že Pistorius svou přítelkyni zabil zcela cíleně poté, co se spolu pohádali a ona se před ním, celá vystrašená, zamkla na záchodě, aby jí neublížil.

Na druhou stranu Pistorius od samého počátku tvrdil (a stále tvrdí), že neměl ponětí, kdo se za zamčenými záchodovými dveřmi skrývá. Spoušť na své pistoli ráže 9 mm prý zmáčkl celkem čtyřikrát, protože střílel na domnělého vetřelce.

Dolus eventualis

Proč Pistorius té noci skutečně střílel, ví jen on sám a zřejmě to tak zůstane už navždy. O tom, jak vysoký trest dostane a jak závažně bude jeho zločin kvalifikován, nakonec rozhodl způsob, kterým svou přítelkyni zabil. V Jihoafrické republice totiž platí „dolus eventualis“. To znamená, že ať už Pistorius střílel na kohokoli, věděl, že ho tím pravděpodobně zabije. Přesto střílel.

Mohlo by vás zajímat: Slavní čeští sportovci vs. komunismus: V čem se liší osudy Zátopka, Čáslavské a zlatých hokejistů?

Nakonec ho definitivně odsoudili na 13 let a 5 měsíců ve vězení. Z trestu si zatím odpykal 9 let a nyní, v lednu 2024, ho propustí na podmínku. Svobodný ale úplně nebude. Musí se pravidelně hlásit, chodit dělat veřejně prospěšné práce. Také se musí účastnit dvou speciálních programů. Jeden mu pomůže zvládat vztek a jeden se věnuje boji proti násilí na ženách.

Zdroj: AP, The Guardian, Reuters, Business Insider

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom