22. září 2023 06:00

Bestiální vrah Dahlgren zostudil Ameriku. Českou rodinu povraždil a těla zapálil

Kevin Peter Dahlgren brutálně povraždil českou rodinu Harokových a těla posléze zapálil. Během jeho útěku do USA probíhal tuhý legislativní boj o jeho vydání. Policie postupně zjistila, jak Dahlgren členy české rodiny zabil a jak podivně se celý osudný den choval.

Dvacetiletý Američan Kevin Peter Dahlgren žil v Kalifornii, kde prodělal těžký rozchod. Aby si vyčistil hlavu, odjel za sestřenicí do České republiky, kde začal pracovat jako lektor angličtiny. Zde bydlel u rodiny Harokových. Ta si mladíka rychle oblíbila a Dahlgren zapadl i do širšího kolektivu jejích přátel. Když se však v podvečer 22. května 2013 rodina nedostavila na dohodnutou oslavu a sousedi ucítili podivný kouř, vydali se k domu, v němž našli ohořelé lidské ostatky.

Kriminalisté rychle dospěli k úsudku, že je Dahlgren hlavním podezřelým z několikanásobné vraždy. Zjistili, že zrušil domluvené hodiny angličtiny a zakoupil letenku z Vídně do USA. V té chvíli bylo jasné, že policisté hrají o čas, protože Spojené státy pachatele nevydávají, a pokud Dahlgren zůstane v USA, tak mu brutální vražda čtyř lidí, z toho jednoho nezletilého, projde. V Americe totiž nemohl být souzen za vraždu, kterou spáchal mimo území USA.

Kruté povraždění rodiny

Úsilí policie a státní zástupkyně při komunikaci s USA se vyplatilo. Po přistání byl Kevin Peter Dahlgren zadržen agenty FBI a vzat do vazby. Zdaleka ale nebylo vyhráno, česká strana měla 60 dní na doložení potřebných důkazů, na jejichž základě by americká strana poslala vraha zpět do České republiky.

Proč se Dahlgren odhodlal k hrůznému činu, není stále zcela jasné. Trpěl však závažnou poruchou osobnosti a měl sklony k agresivitě. Vykazoval příznaky narcismu, zároveň se mu v osobním životě příliš nedařilo. Je tedy možné, že když se ocitl u funkční čtyřčlenné rodiny, negativně na něj zapůsobila její spokojenost a úspěchy jejích členů.

22. května ráno napadl nejprve Martina Haroka v jeho pracovně. Zaútočil zezadu, možná nožem či sekerou. Poté šel do ložnice, kde ještě spala jeho sestřenice Veronika Haroková, a zavraždil ji také. Následně šel nahoru za nejstarším synem Filipem, jemuž zasadil mnoho bodných ran do oblasti hlavy. Nejmladší, teprve 17letý David byl tehdy ve škole. Jakmile chlapec přišel domů, Dahlgren jej již u vchodu napadl kamenem a nožem. Těla poté odtáhl do sklepa, zabalil do hadrů, navršil na sebe a zapálil, jak popisují i tvůrci podcastu Hlasy zločinu na CNN Prima NEWS.

Dahlgren spáchal sebevraždu

Ačkoli se Dahlgrenův obhájce velmi snažil zabránit vrahovu vydání do ČR, 31. srpna 2015 přistálo v Praze letadlo s Dahlgrenem na palubě. Šlo o vůbec prvního Američana vydaného české justici ke stíhání. Dahlgren byl 20. července 2016 odsouzen k výjimečnému trestu odnětí svobody na doživotí a bylo rozhodnuto o jeho umístění do zabezpečovací detence. Dahlgren podal v září 2017 k Nejvyššímu soudu dovolání, v němž s ohledem na psychický stav žádal o umístění do detence místo do výkonu trestu, případně o zmírnění trestu. Na rozhodnutí soudu ale nepočkal, 11. ledna 2018 spáchal ve Valdicích sebevraždu oběšením.

Zdroj: Eurozprávy / Reflex / Lidovky / Podcast Hlasy zločinu

Poslechněte si podcast Hlasy zločinu o Kevinu Dahlgrenovi:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom