19. září 2023 11:11

Vrah Jaroslav Stodola šel své první oběti na pohřeb. Odzvonil umíráček a pochutnal si na rautu

HLASY ZLOČINU: Stodolovi

V roce 2002 Česko šokovaly zprávy o násilných úmrtích osob důchodového věku. Jaroslav Stodola, který v letech 2001 a 2002 společně s manželkou Danou zavraždil osm seniorů, je jednoduchý člověk, kterému není nic nepříjemné. Danu Stodolovou popisují psychologické posudky jako inteligentní sexuální manipulátorku.

Jaroslav Stodola pochází z chudé problémové rodiny. Vyučil se obuvníkem, ale už od mládí měl stejně jako jeho otec problémy s alkoholem a posléze také se zákonem. Několikrát zamířil do vězení za krádeže a výtržnosti. Nikdo však netušil, že když potká svou někdejší sousedku Danu, nalezne v ní nejen lásku a manželku, ale i partnera v zločinu.

Vraždy kvůli penězům

Při první smrtící akci se Jaroslav Stodola maskoval černou parukou a punčochou, zatímco jeho žena zabavovala svou matku, aby jí nebylo podezřelé, kde se Stodola v pozdních hodinách zdržuje. Zabití Jaroslava Šandy nebylo v plánu, Jaroslavu Stodolovi ale strhl punčochu a odhalil jeho identitu. Stodola ho kvůli obavám z odhalení uškrtil.

Jedním z nejbizarnějších momentů celého případu je pak pohřeb pětasedmdesátiletého Šandy. „Rok 2001. Tehdy se ještě nevědělo, že jde o vraždu, natož aby se vědělo, že vrahy jsou Stodolovi,“ vypráví jeden z autorů podcastu CNN Prima NEWS Hlasy zločinu Janata. „A tak šel Stodola na pohřeb pana Šandy a nepřišlo mu to ani trochu hloupé…“

Spoluautor podcastu Jakub Kvasnička pak vzpomíná na slova vyšetřovatele Jana Žerovnického: „On tehdy říkal, že dokonce během pohřbu pana Šandy zvonil Stodola na umíráček. Pozůstalí ho potom pozvali i na takzvaný kar, tedy smuteční pohoštění. Stodola si doma liboval, jak se poměl.“  Vyšetřovatel Žerovnický byl podle něj přesvědčený, že to Stodola myslel upřímně, že si skutečně dobře pochutnal, že mu ty hrozné souvislosti mezi příčinou a důsledkem vůbec nedošly.

Sedm vražd během jediného roku

Během pouhého roku od prvního zločinu následovalo dalších sedm vražd, jen jednu z nich přitom spáchala Dana Stodolová sama. Ve spěchu partneři okradli svou poslední oběť, Josefa Peroutku, který přežil díky tomu, že manžele upozornil na návštěvu, která k němu měla každou chvíli přijít. Ve spěchu sbalili, co mohli, a odešli. Policii pak ale už nedalo příliš práce je dopadnout.

„Jak víme, Stodolovi loupili pro peníze. Víte ale, kolik si celkově odnesli? Za osm vražd? 300 tisíc korun… Šílené,“ říká Jakub Kvasnička. „Kolikrát byly na místě činu relativně velké peníze v bankovkách. Ale Stodola bral raději mince – a pak z nich doma stavěl komínky a přepočítával je,“ dodává Janata.

Doživotí

Psal se duben roku 2004, když byli manželé Krajským soudem v Hradci Králové odsouzeni na doživotí. Od chvíle, kdy nastoupili do výkonu trestu, se neviděli, pouze si nějakou dobu vyměňovali dopisy. V roce 2006 byli po vzájemné dohodě rozvedeni.

Dokumentární sérii Bez lítosti sledujte každou neděli ve 21.30 u kolegů na Primě.

Zdroj: Podcast Hlasy zločinu / Kriminalistika.eu / Lidovky.cz / Dokument Bez lítosti

Poslechněte si celý podcat Hlasy zločinu o případu manželů Stodolových:

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom