26. listopadu 2023 06:00

Ostuda české justice: Roberta Tempela odsoudili za vraždy na doživotí. Za 20 let bylo všechno jinak

Jestli Robert Tempel dvojnásobnou vraždu spáchal, či nespáchal, vůbec není jisté. A právě to je důvod, proč je nyní opět na svobodě a proč se ho zastal i Evropský soud pro lidská práva.

Celý příběh začíná před více než dvaceti lety, 20. srpna roku 2001. Podle toho, co později tvrdili žalobci, Robert Tempel toho večera vylákal dva muže na opuštěné lesní parkoviště u Hruškové na Sokolovsku, a to pod záminkou, že si od nich chce za 400 tisíc koupit automobil.

Místo slíbeného obchodu ale údajně na jednoho z mužů několikrát vystřelil. Ze zbraně, která se mimochodem dodnes nenašla, a zabil ho. Pak měl postřelit i druhého muže a k smrti ho ubít železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obětem pak podle obžaloby ukradl telefon a jejich těla zakopal na Chebsku. Jenže celý případ zdaleka nebyl tak jednoznačný.

Problematický případ

Zaprvé je extrémně důležité zmínit, že Robert Tempel nebyl jediným podezřelým. Ba naopak. V celém případu hrál velikou roli muž s úsměvnou přezdívkou Biftek – Lubomír Václav. Ve vyšetřování později figuroval jako korunní svědek. Nejenže prý byl na místě činu, ale dokonce to byl on, kdo policisty dovedl k místu, kde byla těla mladíků zakopaná.

Tempel ale od samého začátku tvrdil, že to byl právě Lubomír Václav, kdo vraždil, a že v kauze nešlo o peníze a auto, ale o drogy a dluhy. Důkazů pro obě tvrzení bylo jako šafránu, a tak se výpovědi Tempela a Václava staly pro celý případ stěžejními. Jenže jak se později ukázalo, některá z jejich tvrzení byla nevěrohodná, a dokonce si i navzájem odporovala.

Krajský soud v Plzni, který kauzu dostal na starost, poprvé rozhodl v roce 2004 a jeho rozhodnutí Roberta Tempela obžaloby zprostilo, a to právě kvůli tomu, že vyšetřování zkrátka nevedlo k tak jednoznačným závěrům, aby o skutečném pachateli nevznikly žádné důvodné pochybnosti.

Jenže státní zástupkyně se odvolala a Vrchní soud v Praze tento rozsudek zrušil a vrátil ho novému projednání. A tím začala mnohaletá soudní peripetie, během které šlo Robertu Tempelovi doslova o všechno.

Série soudů

V následujících letech se totiž stejná situace opakovala ještě několikrát. Krajský soud v Plzni Tempela obžaloby zprostil dohromady čtyřikrát a Vrchní soud v Praze mu případ třikrát vrátil. Napočtvrté pak nejenže rozsudek o zproštění obvinění zrušil, ale nádavkem ještě dodal, že celý případ bude od toho okamžiku projednávat místo plzeňského senátu Krajský soud v Praze. Teprve ten uznal Tempela vinným a odsoudil ho na doživotí.

Tentokrát se samozřejmě odvolal Tempel. Jemu ale Vrchní soud v Praze nevyhověl a Tempel putoval za mříže i přes odvolání k Nejvyššímu i Ústavnímu soudu, kde mimo jiné během přelíčení tvrdil, že se mu pražští soudci mstí kvůli jeho rozhodnutí nevypovídat v kauze spojené s takzvaným Berdychovým gangem.

Teprve když se Tempel v roce 2012 obrátil k Evropskému soudu pro lidská práva, daly se události do pohybu jiným směrem. Po přezkoumání případu v roce 2020 ve Štrasburku rozhodli, že české soudy porušily Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod. Vrchní soud v Praze totiž prý například hodnotil věrohodnost svědka, aniž by ho vyslechl, a také, vysvětleno neodborným způsobem, čachroval s případem tak, aby dosáhl svého – tedy Tempelova odsouzení.

Vinen či nevinen, to nikdo neví

Roberta Tempela tedy nakonec v roce 2021 po 20 letech ve vězení propustili na svobodu a zprostili ho obžaloby. Česká justice si tak připsala velký průšvih, možná největší ve svých dějinách.

Kuriózní je, že v celém soudním marastu zaniká jedna podstatná věc. To, jak dopadl soud ve Štrasburku, vůbec neznamená, že je Robert Tempel skutečně nevinný. Znamená jen to, že se mu vinu nepovedlo uspokojivě prokázat. Nevinný ale také být může a skutečný vrah tím pádem běhá na svobodě.

Zdroj: Hlídací Pes, Regionplzen.cz, Justice.cz, iRozhlas.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom