11. října 2023 13:25
Adam Vala

Vražda kolotočáře Kočky mladšího: Opulentní pohřeb zastavil Prahu, střelec už je na svobodě

Kdo byl vrahem Václava Kočky mladšího a proč stiskl spoušť? Provozovatel lunaparku dostal opulentní pohřeb.

Ve čtvrtek 9. října 2008 byl zavražděn podnikatel a provozovatel lunaparku Václav Kočka mladší. Stalo se tak po jedenácté hodině večer v restauraci Monarch, která krátce před incidentem hostila křest knihy Jiřího Paroubka. Václava Kočku mladšího zavraždil třemi ranami do hrudi legálně drženou zbraní podnikatel Bohumír Ďuričko, který byl následně odsouzen na 12,5 roku odnětí svobody. Motiv vraždy je dodnes nejasný, mezi oběma muži ale vznikl slovní a poté fyzický konflikt, který vyústil až ve střelbu.

K tématu: Václav Kočka st. potvrdil zadržení syna policií: Nevím, co tahle rodina komu udělala

Podle svědků se Kočka s Ďuričkem v silně podnapilém stavu hádali o stavu lunaparků a jejich provozovatelů v Česku. Ďuričko následně ve vazební věznici tvrdil, že situaci předcházela hádka o korupci politických stran mezi sponzorem ČSSD Vratislavem Šlajerem a otcem Václava Kočky mladšího. Od Kočky mladšího měla poté na obranu otce přijít rána pěstí, na kterou Ďuričko reagoval vytažením zbraně z pouzdra a třemi střelami. Václav Kočka svým zraněním na místě podlehl a policie zadržela Bohumíra Ďurička jako hlavního podezřelého. Už o tři dny později byl souzen s tím, že mu hrozilo až 15 let vězení. Nakonec byla výše trestu vyčíslena na výše uvedených 12,5 let, k čemuž náležel i peněžitý trest ve výši 1,5 milionu korun, který musel Ďuričko vyplatit rodině Kočkových.

Na velkolepý pohřeb Václava Kočky mladšího, který se konal 22. října, přišla řada celebrit, jež sledovala koňské spřežení táhnoucí okázalý černý kočár. Průvod stovek lidí se vinul Prahou, kde se i se svolením magistrátu zastavil provoz. Smuteční obřad se konal v břevnovském kostele sv. Markéty, a podle očekávání na celou akci dohlížela soukromá bezpečnostní agentura. Poté se dal průvod do pohybu a kráčel městem až ke hřbitovu v pražských Řepích, kde byly kolem 16 hodiny uloženy ostatky Václava Kočky mladšího do hrobky.

Opulentní pohřeb

Během bohoslužby zazněly citáty z Bible, ale i popové písničky, například v podání Dana Hůlky, který měl nad rakví zazpívat Ave Maria. Zazněla ale i reprodukovaná hudba od Karla Gotta či Michala Davida, který byl na pohřbu rovněž přítomen. Obřad se bohužel neobešel bez zásahu záchranné služby, když jedna z pozůstalých neunesla tíživou atmosféru a zkolabovala. Pochod na hřbitov v Řepích ale proběhl poklidně, až na výjimky nedošlo k žádným konfliktům. Lidé u hřbitova, kteří se pohřbu neúčastnili, jen narazili na pásky přehrazující veřejný prostor a cestu, kvůli čemuž se objevilo několik slovních potyček, jinak ale smuteční obřad probíhal bez incidentů.

Vrah Bohumír Ďuričko se nicméně odvolával a jeho advokáti podávali návrhy na propuštění. Soud ovšem odmítl Ďurička pustit z vazby kvůli obavám, že by mohl opět zabíjet, což vedlo i k nařčení z podjatosti soudu. Nakonec si Ďuričko odseděl více než dvě třetiny trestu a byl v říjnu 2017 podmínečně propuštěn. Nyní běží sedmiletá zkušební doba, po kterou nesmí Ďuričko pít alkohol, přiblížit se na sto metrů k příbuzným oběti a nosit zbraň.

Zdroj: Pražský deník, Lidovky, Novinky.cz, iDnes.cz

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom