28. listopadu 2023 15:00

Překvapivá pravda o paralenu: Vědci odhalili, co způsobuje lidskému mozku

Paracetamol najdeme v České republice pod různými názvy jako Paralen, Panadol či Coldrex. Ve Spojených státech jej pak obsahuje více než 600 léků. Právě tolik rozšířené užívání vedlo vědce k tomu, aby blíže zkoumali, jak paracetamol působí. Tedy kromě toho, že tiší bolest a snižuje horečku. A nestačili se divit.

Už v roce 2013 získali kanadští psychologové pocit, že osoby, které dostaly paracetamol, jsou méně zasaženy negativními emocemi. Ověřili si to na testu, kdy osoby s paracetamolem měly napsat několik vět o vlastní smrti, a negativní emoce a úzkosti byly u tohoto vzorku nižší než u osob, které dostaly placebo. Vliv paracetamolu na mozek pak v roce 2015 potvrdil i tým vědců z americké univerzity v Ohiu.

Vliv na mozek

Vědci pro první pokus použili 82 lidí, kdy polovině podali jeden gram paracetamolu a druhé polovině bez jejich vědomí placebo. Počkali hodinu, aby lék postoupil do mozku, a pak testovaným předložili 40 fotografií z fotobanky IAPS (International Affective Picture System). Začínali těmi nejsmutnějšími, pokračovali neutrálními a končili velmi příjemnými. Osoby s placebem i paracetamolem přitom měly ohodnotit každou fotografii známkami od té nejhorší (–5) až po tu nejlepší (+5) a na stupnici od nuly do deseti měly označit, do jaké míry u nich fotografie vyvolala citové reakce. Výsledky ukázaly, že osoby s paracetamolem byly méně zasaženy negativními pocity při pohledu na nejsmutnější fotografie.

Zároveň se ukázalo, že radostné fotografie v nich budily méně radosti. Testovaní dokonce přiznali, že pociťovali obecně méně emocí. Jako by paracetamol zmírňoval všechny city, ať už negativní, tak pozitivní.

Podle hlavního autora studie, Geoffreyho Dursoa, může mít paracetamol mnohem širší škálu účinků, než se dříve myslelo. Zbývá však zjistit, jakým způsobem k emocionálnímu útlumu u lidí dochází a jak paracetamol ovlivňuje citové reakce. Vědci ve studii nadnesli možnost, že působení paracetamolu souvisí s neurotransmiterem serotoninem, který se podílí na transmisi a kontrole bolesti a o němž je známo, že hraje roli v naší náladě.

Zdroj: Frontiers / NCBI / Pharmaceutical Journal

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom