6. října 2023 06:00

Nový druh tarantule září jako elektřina. Před vědci se roky skrýval

Když odborníci určí nový druh živočicha, jde většinou o jedince nalezeného ve volné přírodě. U téhle elektricky světélkující tarantule to ale bylo o něco komplikovanější.

Lidé, kteří netrpí arachnofobií, nemohou tarantuli Chilobrachys natanicharum popsat jinak než jako nádherného tvora. Může za to její naprosto fascinující zbarvení. Na světle se modravě leskne a třpytí, jako by jejíma nohama a tělem procházel elektrický výboj.

Čtěte více: Obávaný pavouk zabije a pozře i druhého nejjedovatějšího hada světa. Podívejte se na jednoznačný souboj predátorů

Zatímco různí překupníci zvířat tento zajímavý druh tarantule už dávno znají pod anglickým názvem „electric-blue“ (elektricky modrá, pro odborníky byla doposud obrovskou záhadou. Netušili totiž, kde v Thajsku hledat její přirozené prostředí.

Mangrovy a nepřístupné podmínky

Záhadu třpytivého pavouka rozluštil až Narin Chomphuphuang se svým týmem a svoje poznatky sepsal ve studii publikované v odborném magazínu ZooKeys. „První vzorek jsme objevili v mangrovovém lese,“ popsal dobrodružné pátrání po tarantulím habitatu Chomphuphuang. Tyto tarantule obývají duté stromy a je nesmírně těžké je chytit – musíte vyšplhat na strom a pavouka vylákat z komplexu dutin, a to všechno ve vlhku a kluzkých podmínkách.“

Ještě jedna věc je ovšem na tomhle fascinujícím členovci zajímavá. A netýká se jen jeho, ale vlastně všech tarantulí s nádechem do modra. V případě těchto pavouků totiž ve skutečnosti nejde o zbarvení jako takové. Modrou barvu jejich tělům ve skutečnosti poskytují nanostruktury, od kterých se odráží světlo tak, že mohou působit modře nebo nafialověle.

Zdroj: ZooKeys, National Geographic, Popular Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom