12. října 2023 06:00

Nedostatkový penicilin se nahrazuje těžko. Lékaři vědí, že užívání alternativ se rychle vymstí

Dodávky některých antibiotik mají v České republice obrovské výpadky. Nemocní, kteří je dlouho, či dokonce marně shánějí, mohou od lékaře dostat alternativu, která jim pomůže. Tím si ale mohou zadělat na jiné zdravotní problémy.

Výpadky v dodávkách různých léků bohužel trvají už několik měsíců. V současnosti se nejvíce mluví o tom, že chybí antibiotika s obsahem fenoxymetylpenicilinu, tedy takzvaného penicilinu V, zejména ta pro děti. Účinný je hlavně při streptokokových angínách, které se v roce 2023 hojně vyskytovaly dokonce i v létě.

Přečtěte si také: Do Česka míří 52 tisíc balení penicilinu. Předseda asociace řekl, kolik jich lékárny získají

Lékaři proto s napětím očekávají, jestli se omezené dodávky léčiv povede vyřešit, než naplno začne takzvaná chřipková sezona. Kvůli čemu je ale vlastně penicilin V tak nepostradatelný, když angínu vyléčí i jiná antibiotika? A proč je lékaři nechtějí předepisovat?

Účinný a přesto šetrný

Penicilin V má totiž tři zásadní výhody. Ta nejméně zásadní je, že je oproti jiným antibiotikům levný. To je tak trochu i jeho prokletí, neboť právě nízká cena je důvodem, proč dodávky váznou. Dovozcům se nevyplatí ho za českými zákony stanovených 86,80 prodávat, protože jim v posledních letech výrazně stouply náklady.

Pokud není penicilin V k sehnání, lékařům někdy nezbyde než sáhnout k takzvaným širokospektrým antibiotikům. Jenže právě penicilin V je na nemoci, jako je zmíněná angína, zdaleka nejúčinnější, a zároveň je i velice šetrný.

Nemá mnoho nežádoucích účinků a na jiné než žádoucí druhy bakterií de facto nepůsobí, což je dobře; tělo se díky tomu v takové míře nezbavuje i těch „hodných“ bakterií, kterými máme organismus osídlený. Širokospektrá antibiotika ale rovnováhu našeho mikrobiomu často naruší, někdy i dost na to, aby pacient zakusil nejen zažívací problémy, na které často trpí děti, ale také třeba gynekologické potíže.

Antibiotická rezistence

Třetí a asi nejzávažnější problém nedostatku penicilinu V v našich lékárnách je v takzvané antibiotické rezistenci. Ta je celosvětovou hrozbou, když mnohé bakterie začínají být vůči antibiotikům odolné a lidé opět umírají na infekce, s kterými si lidstvo v minulosti dokázalo poradit.

Na antibiotika jako penicilin V, která působí jen na několik málo druhů bakterií, rezistence vzniká jen pomalu. S širokospektrými antibiotiky je to ale naopak. Lékaři by je proto správně měli používat výhradně na závažnější infekce. Právě to ale při výpadku penicilinu V udělat nemohou.

Mohlo by vás zajímat: 5 plísní, které nám zlepšily život: Vděčíme jim za sýry, víno nebo penicilin

Čím častěji ale širokospektrá antibiotika předepisují, tím odolnější bakterie si společnost „pěstuje“ a šíří. Nakonec by na některá onemocnění léky už zkrátka nemusely zabírat a lidé budou v takovém případě na infekce umírat daleko častěji než například na rakovinu.

Zdroj: MZCR.cz,  Masarykova univerzita, NHS.uk

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom