27. března 2023 06:00

Zákeřný mozkožravý parazit nejvíc zabíjel v Česku. Češi teď přicházejí s revolučním lékem

Třebaže je onemocnění parazitem Naegleria fowleri poměrně vzácné, za posledních 60 let se jím nakazilo zhruba 300 lidí. Nezní to jako příliš vysoké číslo, nákaza ale není o nic méně nebezpečná. Navíc počet nakažených může kvůli klimatickým změnám stoupat. Jednobuněčný organismus napadá hlavně mozky ryb, může ale nakazit i člověka.

Parazit číhá především ve sladkých teplých vodách, jako jsou jezera a řeky, a proniká do těla nosem. Poté prochází sliznicí a podél čichového nervu se dostane do mozku, kde způsobuje rozpad mozkových buněk. Když propukne primární amébová meningoencefalitida, je důležité rozpoznat nákazu včas, než dojde k nevratnému poškození mozku. Zpočátku se dá nákaza bohužel snadno zaměnit za meningitidu.

Nová naděje

Nákaza způsobuje horečku, nevolnost, zvracení, halucinace, kóma a nakonec smrt. Ta hrozí mezi prvním a osmnáctým dnem nákazy a jen pár případů se v historii podařilo vyléčit antimykotiky. Největší světová epidemie Naegleria fowleri proběhla v letech 1963–65 v Ústí nad Labem, kdy 16 mladých lidí zaplatilo životem za koupání v bazénu. A právě v zemi, kde parazit řádil nejrozsáhleji, se nejspíš našel lék.

K tématu: Muže zabil parazit požírající mozek. Osudným se mu stal zřejmě výplach nosu vodou z kohoutku

Odborníci z centra BIOCEV ve Vestci u Prahy nedávno otestovali novou látku, na jejímž vývoji spolupracoval německý vědec Martin Zoltner. Ten vede oddělení pro objevování léků na Přírodovědecké fakultě UK a při práci na léku proti Naegleria fowleri navázal na svůj výzkum, na němž pracoval v Kalifornii. Do Vestce přišel jako na jedno z mála míst na světě, které je vybavené pro potřebnou práci.

O myších a amébách

Vědci z BIOCEV použili zvláštní přístroj, umožňující testování různých léků. Základem zařízení je malá destička rozdělená na několik částí. Na každé části je samostatná kolonie parazitů, a do každé kolonie je přidána testovaná látka. Účelem testu je výběr látky, která likviduje parazity s největší účinností.

Nejúčinnější látka byla testována na laboratorních myších, které byly parazitem nakaženy. Lék vyléčil 28 % testovaných myší, což sice není moc, lék ale prodloužil myším dožití a neukázal žádné vedlejší účinky. Momentálně vědci plánují práci na vylepšení testované látky tak, aby se úspěšnost přiblížila absolutnímu číslu.

Zdroj: iRozhlas

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom