11. září 2023 06:00

Grapefruitová šťáva může být v kombinaci s některými léky nebezpečná

Vymačkaná grapefruitová šťáva je samozřejmě plná vitamínů, pro někoho ale může její obliba znamenat nepříjemné vedlejší účinky… a vzácně i vážné následky.

Samozřejmě nechceme předstírat, že pokud nejste smrtelně alergičtí na grapefruit, může se vám po požití jeho šťávy něco zásadního stát. To, že jste v bezpečí, ale neplatí v případě, že užíváte některé z mnohdy i celkem běžných léků.

Dávka moc nízká a moc vysoká

Grapefruit, a spolu s ním taky několik dalších citrusů (třeba pomelo, bergamot a sevillské pomeranče, což jsou hybridy pomela a mandarinky), totiž obsahují látky zvané furanokumariny, například bergamottin a dihydroxybergamottin. A jak začínají ukazovat výsledky mnohých výzkumů, tyto látky, ač samy o sobě nejsou nebezpečné, dokážou značně ovlivnit to, jak naše těla vstřebávají jiné chemikálie.

Existují dva způsoby jak: Látky z grepové šťávy můžou v těle vyvolat procesy, kvůli kterým se nám do systému dostane daleko méně účinné látky, než jsme si vzali. Tohle je častý problém třeba s léky na alergie. Je to nepříjemné, ale většinou ne až tak nebezpečné jako druhý případ.

Grepová šťáva, a to dokonce už jediná sklenice, totiž vyvolává v našem těle reakci, která ovlivní jeden velice důležitý enzym: Cytochrom P450 3A4. Najdeme ho zejména v játrech a střevech a jeho funkce je zásadní: pomáhá odbourat malé cizorodé molekuly, třeba toxiny a ano, i mnohé léky. Právě díky němu je tělo taky nakonec vyloučí… jenže právě tuhle jeho funkci grepová šťáva blokuje.

Přečtěte si také: Radikální veganství ji zabilo. Influencerka se deset let živila jen syrovou zeleninou a ovocem

To, co se pak děje, je vlastně stejné, jako kdybyste se lékem, jenž máte užívat, předávkovali. Do systému se vám ho dostane příliš mnoho, což vede k nepříjemným vedlejším účinkům, a v horších (ale velice vzácných) případech i k poškození některých orgánů a ke smrti.

Ovlivní 50 procent všech léků

Čím více grepové šťávy vypijete, tím je to horší, a ačkoli s ní takhle interaguje zdaleka ne všechna medicína, kterou známe, cytochrom P450 3A4 je zodpovědný za odbourávání víc než 50 procent léčiv. Patří mezi ně třeba některé léky pomáhající při rakovině, prášky na vysoký tlak, psychofarmaka a spousty dalších. Vyplatí se proto vždy pečlivě prostudovat příbalový leták a v případech, kdy si nejsme jistí, si velké množství grepového džusu i s jeho vitamíny a antioxidanty raději odpustit.

Zdroj: FDA, Medsafe, K.R.Terrill, M. Wheeler: Drug Interactions Reported with Grapefruit Juice

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom