26. ledna 2023 06:00

Nová naděje v léčbě Parkinsonovy choroby: Lék jsme měli desítky let před očima

Neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, známé také jako Parkinsonova choroba, patří k problémům, které stále nemají uspokojivé řešení. Výzkumníci z University College London se ale podle všeho zásadně posunuli, co se týče hledání léku.

Ve spolupráci s charitativní organizací Cure Parkinson a neziskovou společností Van Andel Institute plánují testy s látkou, která se sice užívá od sedmdesátých let, nicméně pro zásadně rozdílný účel. Provedené studie však naznačují, že vlastnosti látky mohou mít vliv i na průběh Parkinsonovy choroby.

Nová naděje na léčbu Parkinsona

Při onemocnění Parkinsonovou chorobou se hromadí protein alfa-synuklein, který zabíjí neurony, díky nimž se mozek zásobuje dopaminem. Nedostatek dopaminu následně vede k problémům s ovládáním svalů. Zároveň hraje roli enzym glukoceberosidáza, který pomáhá zbavovat mozek nepotřebných látek. Při onemocnění se jeho hladina snižuje, zatímco množství alfa-synukleinu stoupá.

Na glukoceberosidázu by mohl mít vliv lék ambroxol, který je od 70. let významnou součástí léčiv proti kašli. Ten ztenčuje obsah sliznice a umožňuje lépe vykašlávat hlen z dýchacích cest, zároveň snižuje zánětlivost. Zároveň může pomoci zvýšit hladinu glukoceberosidázy, čímž by nepřímo snížil hladinu alfa-synukleinu.

Ještě není vyhráno

Dřívější studie naznačily, že ambroxol může zpomalit úpadek mobility a další symptomy. Jestli má ale lék na kašel skutečně zázračné účinky i na Parkinsonovu chorobu, to ukáží až praktické testy. University College London pro ně hledá 330 pacientů s Parkinsonovou chorobou, přičemž bude náhodně rozhodnuto, kdo bude léčen ambroxolem a komu bude podáváno placebo. Během testování, které má probíhat dva roky, budou výzkumníci pozorovat vliv léčiv na organismus pacientů.

I s nejlepšími výsledky je ale nepravděpodobné, že ambroxol bude pravým lékem na Parkinsonovu chorobu, může ale být prvním lékem, který ovlivní její postup. V léčbě by to byl skutečný průlom, protože dosavadní léky mohou zpomalit pouze symptomy a často se jejich efektivita snižuje společně s tím, jak mozek přestává produkovat dopamin.

Zdroj: Gizmodo

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom