17. července 2023 13:00

Karcinogenní strašák aspartam: Nápoje jsou jen začátek, nevědomky ho možná konzumujete celý den

O aspartamu se v červenci 2023 začalo opět intenzivně hovořit jak mezi vědci, tak mezi uživateli, když ho Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) označila jako možný karcinogen. Není to ale zdaleka poprvé, kdy se objevily spekulace, že by tahle látka známá hlavně z dietních nápojů mohla způsobovat rakovinu.

Chemik James M. Schlatter aspartam objevil náhodou, když se snažil najít lék na žaludeční vředy. Olíznul si prsty, aby se mu lépe otáčel list papíru. Extrémně sladkou chuť, kterou v tu chvíli na jazyku ucítil, pak ze zvědavosti vystopoval až ke zkumavce, kde byla směs dvou běžně se v přírodě vyskytujících aminokyselin.

Mohlo by vás zajímat: Spojené státy zachvátila děsivá „zombie“ droga. Z narkomanů na ulici dělá chodící mrtvoly

Chemikova ignorance bezpečnosti práce tak nakonec vedla k objevu nového sladidla, 200krát sladšího než obyčejný cukr. Bílý prášek dostal jméno aspartam a americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ho v roce 1974 jako první schválila k využití v potravinářském průmyslu. Od té doby se o jeho škodlivosti debatovalo už mnohokrát. Teprve v červenci roku 2023 ho ale Světová zdravotnická organizace zařadila mezi potenciální karcinogeny.

V čem ho najdeme?

Na aspartamu si lidé cení nejvíc to, že ačkoli výborně sladí, nemá téměř žádnou nutriční hodnotu. Proto ho kromě umělých sladidel jako takových najdeme hlavně v potravinách, které nesou označení „light“, jsou nízkokalorické či označené jako dietní. Pokud se aspartamu chcete pro jistotu vyhnout, měli byste jeho označení APM či častěji E951 hledat, pokud sáhnete prakticky po jakémkoli sladkém nápoji – od toniků, přes džusy, nealkoholická piva, ledové čaje, limonády, energetické drinky až po zmíněné dietní nápoje. Zkontrolujte si složení žvýkaček, energetických tabletek a bonbonů, nakládanou zeleninu, hořčici a majonézu, jogurty a jogurtové nápoje (hlavně ty prezentované jako nízkokalorické), a taky snídaňové cereálie. Celkem ho najdeme ve zhruba 6000 potravinách.

Kromě sladidla se aspartam používá také jako látka, která má vyvažovat nežádoucí vlastnosti léčiv a vlastně i některých potravin. Aspartam nepřekvapivě často vylepšuje hlavně chuť. Z volně dostupných léků aspartam obsahují například různé šumivé vitamíny.

V EU se aspartam smí používat ve vybraných potravinách v omezeném množství a jeho přijatelná denní dávka je pro dospělého 40 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud vážíte okolo 70 kilogramů, museli byste denně vypít zhruba 14 plechovek light limonády, abyste jí dosáhli. Pro diabetiky je samozřejmě vítanou alternativou obyčejného cukru.

O škodlivosti se hovoří dlouho

O tom, jestli je aspartam škodlivý nebo ne, se navzdory jeho schválení vedou debaty prakticky od počátku jeho existence. Předchozí výzkumy ho spojují například s vyšším rizikem nemocí srdce, vysokého tlaku, diabetu a obezity. Izraelští vědci zjistili, že mění složení populace střevních mikrobů. Nesmějí ho užívat lidé trpící některými metabolickými onemocněními.

Přečtěte si také: K rakovině kůže stačí pár spálení na sluníčku. Ročně ohrozí 30 000 Čechů

S rakovinou, konkrétně s leukemií a lymfomy u myší, aspartam spojila například studie z roku 2020. Na druhou stranu, myšky dostávaly obrovské dávky – až čtyřnásobek své váhy. Prokázat, že je karcinogenní, se tak nikdy uspokojivě nepovedlo, a i když krok WHO může ve výsledku vést ke zpřísnění jeho užívání či dokonce zákazu v některých typech jeho potravin, jde spíš o varování před možným rizikem.

Zdroj:  WHO, Reuters, CNN

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom