14. července 2023 10:17

Smrdí bazén při koupání po chlóru? Okamžitě vylezte, vážně ohrožujete své zdraví

Pro mnohé to bude nepříjemný šok, ale silný pach chloru neznamená, že je ve vodě v bazénu příliš mnoho chemikálie. Pravý důvod je o dost nechutnější.

Když voda v bazénu páchne podobně jako dezinfekce, se kterou vytíráme, je to sice nepříjemné, zároveň máme ale silný chlorový odér tendenci vnímat jako uklidňující faktor. Alespoň si můžeme být jistí, že je voda dobře ošetřená a žádné mikroorganismy a jiné nechutnosti v ní nemůžou přežít, že?

No, nemůžeme. Pokud patříte mezi citlivější jedince, měli byste naopak z takové vody utíkat, seč vám síly stačí.

Čím znečištěnější, tím hůř páchne

Chlór totiž sám o sobě nezpůsobuje ani pálení očí, natož onen typický chemický zápach, se kterým si ho mnohdy spojujeme. V bazénu reaguje s organickými sloučeninami, aby vodu vyčistil. Při téhle reakci pak teprve vznikají další sloučeniny, které známe jako chloraminy, a ty způsobují jak nepříjemný puch, tak dráždění očí, sliznic a citlivé kůže. A co že jsou to ony organické sloučeniny? Například zbytky opalovacího krému, pot a hlavně lidská moč.

Mohlo by vás zajímat: Pacientka s toxickou krví málem pozabíjela personál nemocnice. Doktorům případ nedá spát

Důvod, proč byste měli z chemicky páchnoucího bazénu rychle utéct, je tak dvojí. Zaprvé je pravděpodobně silně kontaminovaný močí a potem. Zadruhé si můžete být jistí, že dezinfekce nestíhá a chlóru je ve vodě moc málo. Různé škodlivé mikroorganismy tak mají rázem pré. Výsledkem může být i nepříjemná infekce močového měchýře, zánět v uchu, průjem, mykóza a podobné nechtěné lahůdky.

80 litrů

A pokud se ptáte, co za člověka se před vstupem do veřejného bazénu neosprchuje a ještě navíc ho napadne se do něj i vymočit, tak bohužel musíme konstatovat, že něco takového není zrovna výjimkou. Podle rozsáhlé studie z roku 2017 si v každém veřejném bazénu vesele plave okolo 80 litrů moči.

Zdroj: Water Quality and Health Council

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom