20. července 2022 06:00

Byla objevena nejstarší voda na Zemi. Může obsahovat život starý miliardy let

Neuvěřitelný nález prastaré pozemské vody vědce přesvědčil, že by se podobně staré přírodní nádrže s tekoucí vodou mohly skrývat i na jiných planetách. Dává tak naději na nález života na Marsu.

Dvě miliardy let. To je neuvěřitelně dlouhá doba i ve vesmírném, nikoli jen lidském měřítku. Před dvěma miliardami let byla naše planeta k nepoznání. Ozonová vrstva se teprve začínala tvořit, takže na povrch dopadalo obrovské množství škodlivého UV záření. Na pro nás neznámých, zcela jiných kontinentech byly jen holé skály, kameny, písek a prach, občas nějaká sopka. Kyslíku u povrchu nebylo ani tolik, co ho je dnes na vrcholku Mount Everestu. A kvůli odlišnému složení atmosféry měla obloha pravděpodobně jinou barvu, než má dnes.

Měsíc v noci vypadal oproti dnešku gigantický, byl totiž k Zemi mnohem blíž. Také byste na něm dobrým dalekohledem mohli pozorovat činnou sopku. Na Marsu tehdy ještě bývaly oceány. Pozemský den byl zhruba o čtyři nebo pět hodin kratší. Život byste pouhým okem neobjevili ještě ani pod vodou, ten mikroskopický tam ale už vzkvétal, ačkoli bude ještě velmi dlouho trvat, než se sinice rozmnoží natolik, že díky fotosyntéze zvládnou nasytit zemskou atmosféru kyslíkem. Právě z této doby je voda, kterou vědci nalezli v kanadském dole Kidd.

The age of the oldest water discovered on Earth is 2.6 billion years old. It was found in a mine 2 miles below the surface in Ontario, Canada #wednesdaywaterfact

Posted by Guernsey Water on Wednesday, September 21, 2016

Nejstarší voda na Zemi

Kidd v Ontariu je nejhlubším dolem na běžné kovy na světě a podobně senzační objev tam udělali už v roce 2013, kdy v hloubce 2,5 kilometru našli vodu starou 1,5 miliardy let. Důl je ale daleko hlubší, 3,1 kilometrů, a tak vědci pátrali dál. A dočkali se v roce 2016 – v hloubce 3 kilometrů. Nedotčený podzemní rezervoár je podle odborníků daleko větší, než by kdokoli očekával, rozhodně se nejedná jen o pár kapek.

Jak je stará zjistili vědci s pomocí analýzy v ní rozpuštěných plynů, jako je xenon, helium, neon a argon. Analýza obsahu síranů navíc ukázala, že jsou produkované chemickou reakcí mezi horninou a vodou. Jinými slovy, geochemické podmínky těchto od povrchu odříznutých vodních nádržek stačí k udržení mikrobiálního života. Nezávislý podzemní ekosystém tedy může v takovýchto podmínkách potenciálně existovat miliardy let.

Dobré zprávy pro výzkum cizích planet

Skutečný vitální život vědci v pradávné vodě zatím neobjevili. Našli však něco, co by se dalo přirovnat k jakési stopě zanechané živoucími organismy. Dalekosáhlé důsledky tento výzkum ovšem paradoxně má pro úplně jinou planetu, než je ta naše. Díky tomuto objevu totiž vzplála naděje, že podobně staré zásobníky vody budou k nalezení i pod povrchem Marsu a mohly by lidstvo konečně dovést k nálezu života na rudé planetě.

Zdroj: Science Alert

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom