19. prosince 2022 12:30

Potvrzeno: Rodičovství zmenšuje mozek i mužům. Jaké změny tatínky neminou?

O mozky novopečených tatínků doteď nikdo starosti neměl, studie ale prokázala, že úbytek kůry mozkové je nejen prokazatelný, ale také pravděpodobně vede ke změnám v kognitivních funkcích.

Pořiď si dítě, říkali, bude to legrace, říkali. A pak se vědci dopátrají něčeho takového. Že novopečeným matkám dočasně mizí šedá kůra mozková, vědci bezpečně potvrdili už v roce 2016. Vzhledem k vtipům o „mlíku na mozku“, které mezi lidmi běžně o vyčerpaných, nevyspalých a hormony bombardovaných maminkách kolují, to nikoho nepřekvapilo. Vědce ve Španělsku ale díky tomu konečně napadlo zkontrolovat i mozky otců. Jak se ukázalo, nejsou na tom o moc lépe.

Muži přišli o 1 procento mozkové kůry

Během výzkumu publikovaného v odborném magazínu Cerebral Cortex odborníci zkoumali mozek 20 Španělů, nejdřív v době, kdy otcovství teprve plánovali, a pak poté, co se z nich stali novopečení tatínkové. Totéž provedli u 20 mužů z amerického Los Angeles a zjistili, že se mozková kůra novopečeným tatínkům smrsknula zhruba o 1 procento. U kontrolní skupiny (17 bezdětných mužů) se nic takového nestalo, jejich mozky zůstaly netknuté.

Nicméně (a upozorňujeme rovnou, že tohle platí i u matek) nejde o špatnou věc. Mozek je extrémně plastický a přizpůsobuje se celý náš život. A ačkoli je ztráta mozkové hmoty spojená i s demencí a dalšími degenerativními chorobami, je paradoxně mnohdy nutná i k úplnému opaku – duševnímu rozvoji. Například adolescenti také o mnoho synapsí v mozku přicházejí, není to ale na úkor ničeho, naopak u nich dochází k prudkému kognitivnímu a emocionálnímu vývoji. A podobně jsou na tom matky a otcové.

V případě otců vědci na základě toho, co o mozku zatím víme a v kterých jeho centrech nastalo nejvíc změn, předložili hypotézu, že tyto změny ve výsledku zlepšují reakci tatínků na své děti a interpretaci chování novorozence.

Zdroj: Cerebral Cortex

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom