27. listopadu 2022 06:00

Máte chuť umačkat koťátka k smrti? Zřejmě trpíte roztomilou agresí

Na první pohled znepokojivý fenomén pocitu, kdy chceme něco roztomilého doslova umačkat k smrti, má již známou příčinu. Co tyto podivné násilné myšlenky způsobuje?

Pokud jste se někdy při pohledu na štěňátko, koťátko, případně děťátko cítili tak trochu jako sériový vrah, co má chuť je hladit do vyhlazení, pomačkat je v náruči, dokud je nezmáčknete do kuličky, nebo jim splácnout ty roztomilé tvářičky tak, že nebudou moct dýchat, uklidníme vás. Tyhle myšlenky jsou totiž kupodivu úplně normální, a dokonce to nejste ani vy, kdo je tvoří. Jak totiž vědci zjistili, je dost pravděpodobné, že je schválně a samovolně tvoří váš mozek, aby nějak vyrovnal tu záplavu pozitivních emocí, které se ve vás z pohledu na roztomilé zvířátko nebo miminko vzedmou.

Může za to náš mozek

Od roku 2015, kdy psychologové z Yale během výzkumu tento fenomén popsali, ho odborníci označují jako „roztomilou agresi“. „Když se lidé takhle cítí, nemají žádnou touhu skutečně způsobit nějaké utrpení,“ vysvětlila v rozhovoru profesorka psychologie Katherine Stavropoulos. Podle ní to takhle má zhruba polovina lidské populace.

Právě Stavropulos je také jednou z těch, kdo se domnívají, že jsou tyhle poněkud brutální myšlenky způsobené emočním přetížením. Je to podobné, jako do něčeho udeřit samou radostí nebo plakat smíchy. Nedává to vlastně smysl, ale přesto jsou tyhle zvláštní, dá se říct opačné reakce u lidí běžné. Účastníci studie z roku 2018 byli během promítání obrázků, mezi kterými byly i některé velice roztomilé, připojeni na EEG a ukázalo se, že se jim v případě, že jsou vystaveni roztomilosti, „rozsvítí“ hned dvě oblasti – centrum emocí a centrum odměn. Proto mají někteří experti za to, že „roztomilá agrese“ je taková bezpečnostní brzda, za niž mozek zatáhne, aby rozjitřené emoce uklidnil.

Příliš mnoho emocí

Podle psycholožky Oriany Aragón, která byla členkou týmu, jenž se fenoménem zabýval v roce 2015, jsou lidé trpící roztomilou agresí o něco emocionálnější. Například prý častěji pláčou na svatbách, při narození miminka a údajně mívají i tendence k nervóznímu smíchu.

Zdroj: Frontiers

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom