14. června 2022 06:00

Velké množství dětí vede k poškození mozku rodičů. Jaký počet je ještě bezpečný?

Zátěž, kterou musí rodiče během péče o malé děti podstoupit, si podle vědců vybírá daň ve stáří. Alespoň tomu tak prokazatelně je u těch, kdo mají tři a více dětí. V porovnání s rodiči dvou a méně dětí jsou na tom prokazatelně hůř.

Pokud už jste rodiči a se svými dětmi intenzivně pobýváte, možná jste si všimli, že váš mozek nepracuje stejně jako dřív. Zapomnětlivost či nesoustředěnost se navíc nedá přičíst jen spánkové deprivaci, která se minimálně během péče o mladší děti jeví jako nevyhnutelná. Mozek mění i těhotenství, ženy přicházejí o šedou kůru mozkovou, aby se z pohledu přírody staly lepšími matkami. Na pozdější neurologické funkce to však – zdá se – má spíš pozitivní vliv. To ovšem podle nejnovějších výzkumů neplatí pro rodiče tří a víc dětí.

Jako zestárnout o 6 let

Nedávné analýzy dat získaných od 65letých lidí z Izraele a 20 různých evropských zemí včetně České republiky totiž odhalily, že vícečetné rodičovství vede ke zhoršení kognitivních schopností ve stáří, a to jak u žen, tak u mužů. „Negativní dopad na lidské kognitivní funkce je neoddiskutovatelný,“ tvrdí Eric Bonsang, jeden z výzkumníků, kteří se na studii publikované v magazínu Demografie podíleli. „Odpovídá to zestárnutí o 6,2 let,“ dodává.

Důvod, proč tomu tak je, vědci zatím mohou jen odhadovat. Faktor, který z toho podezřívají, je ovšem stres, u nějž už dřív mnohokrát prokázali, že budoucí kognitivní funkce negativně ovlivňuje. Jedním z jeho spouštěčů může být finanční zátěž – víc dětí znamená méně peněz a s tím spojené snížení životní úrovně.

Stres navíc není jak uvolnit, protože s více dětmi není čas relaxovat, natož během volnočasových aktivit pozitivně stimulovat mozek a trénovat jeho kognitivní schopnosti. Jinými slovy, pokud je po většinu týdne jedinou vaší volnočasovou aktivitou sjíždění novinek na sociálních sítích, zatímco sedíte na záchodové míse a na dveře vám buší ječící batole, žádný pozitivní dopad to na vás mít ani nemůže, přesně to je ale v dnešní době pro mnoho rodičů tvrdá realita.

Výzkum bude pokračovat

Autoři studie hodlají ve výzkumu pokračovat, především chtějí s jistotou zjistit, proč lidský mozek rychleji stárne, rozhodneme-li se mít víc dětí než dvě. Hodlají ale také provést podobný výzkum a vyčíslit dopady rozhodnutí nemít dítě žádné nebo jen jedno a s už známými výsledky je porovnat. Podobné výzkumy nabývají ve Spojených státech na důležitosti i proto, že tam nyní hrozí vážné ohrožení ženských práv souvisejících s reprodukcí.

Zdroj: Science Daily

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom