3. prosince 2022 06:00

Nechutná matematika: Prohlédněte si masovou kouli umletou ze všech lidí na planetě. Je menší, než čekáte

A pak že matematika nemůže být zajímavá. Poněkud znepokojující rovnice je navíc velmi jednoduchá…

Přemýšleli jste někdy, jak velkou masovou kouli byste zvládli uplácat z celé lidské populace na planetě? Pokud ne, je to celkem pochopitelné. Ani u nás v redakci jsme se nad takovou eventualitou zatím nezamysleli. Jednoho uživatele sociální sítě Reddit ale tahle otázka trápila natolik, že si dal práci a vypočítal to.

Menší než tři Eiffelovky na sobě

Rovnice, kterou předkládá, je vlastně celkem jednoduchá. Za předpokladu, že je hustota člověka 985 kilogramů na metr krychlový a průměrná váha 62 kilogramů, by se do jediného krychlového metru vešlo průměrně 16 najemno namixovaných lidí (ověřit si to v praxi, doufejme, nikoho nenapadne). Tudíž, aktuálních 8 miliard lidí by tvořilo masu o velikosti 500 milionů metrů krychlových.

To znamená, že by koule splácaná z veškerého lidstva ve svém průměru měřila jen necelý kilometr (přesně 984,7 metru), tedy asi trojnásobek Eiffelovy věže, což je vlastně překvapivě málo; celé lidstvo by se tím pádem pohodlně vešlo do slavného newyorského Central Parku.

A co Česká republika?

Pokud vám tohle téma přijde z nějakého důvodu lehce fascinující, můžete si díky tomuhle jednoduchému vzorci podobný výpočet udělat u každé země či kontinentu, co vás zajímá. Například i u České republiky. Počet obyvatel (tj. 10,7 milionů) stačí vydělit 16 a dostanete hodnotu objemu v metrech krychlových, v tomhle případě 668 750. To je objem, který pak musíte dosadit do vzorečku, díky němuž můžeme vypočítat průměr masové koule v metrech; d= 3√(6V/ π).  Nám v redakci to vyšlo na cca 108,5 metru, takže by byl vysoký jako druhá nejvyšší budova v Česku, pražská City Tower.

Zdroj: Reddit

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom