Korunovace Karla III. bude levnější a modernější. Změna slibu však Brity rozčílila

Letošní korunovace britského krále Karla III. bude navzdory tomu, o jak významnou a vzácnou událost jde, ve znamení utahování opasků. Země v současnosti řeší hned několik závažných sociálních krizí, což je mimochodem jeden z důvodů, proč jsou někteří Britové rozladěni tím, co po nich panovník během korunovace bude požadovat.

Formality okolo rituálu korunovace nového panovníka se v Británii sice nezměnily za posledních tisíc let, to ale neznamená, že mezi jednotlivými obřady není žádný rozdíl. Ba naopak. Vzhledem k tomu, v jak jiné době pokládali korunu na hlavu Alžběty II., může korunovace jejího syna, krále Karla III., být diametrálně odlišná.

Britové mají problémy

V první řadě bude o dost levnější. Seznam pozvaných se oproti Alžbětiným 8 250 hostům smrskne na pouhé 2 tisíce. Tím se rozhodně ušetří – servírovací mísy na Alžbětiných stolech například měly někdy i 11 pater, aby se na ně vešly pochutiny pro tolik lidí.

Další věcí, kde se dá rozpočet hodně stáhnout, je oblečení. Alžběta v roce 1853 oblékla extravagantní bílou róbu vyšívanou perlami, flitry a drahokamy. Karel III. s Camillou by měli mít prostší pláště, ač speciálně pro ně vyrobené, s přírodními motivy a národními symboly Anglie, Irska a Skotska.

Přečtěte si také: Karel III. bude pomazán olejem bez živočišných přísad. Jeho složitá historie je fascinující

Šetření je ovšem nasnadě. Když korunovali poslední dva panovníky, Jiřího VI. a Alžbětu II., bylo potřeba ukázat, že monarchie je ve skvělé formě; Jiří vládu přebíral po abdikaci svého bratra a těsně před válkou, Alžběta zase v době, kdy umíral Commonwealth, a v obou případech byla veřejná podpora monarchie obrovská.

Nyní se občané země zmítají v ekonomických problémech do takové míry, že se musí chodit zahřívat do tepelných bank a zdravotnictví je v dezolátním stavu. A protože Karel III. také není v očích veřejnosti kdovíjak oblíbený, mnoho Britů by se nemuselo na velké rozhazování tvářit přívětivě…

Inkluzivnější a modernější

Ani formální stránka celého obřadu nebude tak velkolepá. Místo 4hodinové bohoslužby, kterou absolvovala Alžběta II., bude tentokrát bohoslužba jen 60minutová a celý korunovační obřad bude o dost inkluzivnější a modernější. Poprvé v historii budou hrát větší roli ženské členky církví, kromě anglikánské církve budou v obřadu zahrnuta i další náboženství, což bude správně reprezentovat multikulturní složení Spojeného království, a měly by zaznít i různé jazyky spojené s britskými ostrovy: irská a skotská gaelština či velština.

Mohlo by vás zajímat: Slavný prokletý diamant Britové při korunovaci neukážou

Vedle Karla III. bude v umírněnějším duchu korunována i královna – choť Camilla. Stane se tak poprvé za téměř století – princ Philip nikdy korunován nebyl vzhledem k tomu, že mu nikdy nepatřil titul krále.

Princ William, následník trůnu, bude jediný, kdo bude smět během obřadu před novým králem pokleknout a políbit jej na tvář. Bude takovým symbolem mládí – věk, ve kterém je Karel III. korunován (74 let), je oproti jeho matce (36 let) a dědovi (41 let) neúměrně vysoký, takže jistá připomínka mladších generací královské rodiny se během obřadu hodí.

Lid má slíbit věrnost

Jeden z nejzajímavějších a nejdiskutovanějších rozdílů je ale v něčem jiném. Arcibiskup z Canterbury vyzval britské občany, aby během sledování bohoslužby nahlas slíbili věrnost králi a jeho potomkům. Tohle se nikdy v historii nestalo. Přísahu skládali například dědiční šlechtici.

Možná nebude překvapením, že tenhle požadavek, jakkoli dobře míněný, vyvolal mezi občany Spojeného království jisté kontroverze. Některé to vyloženě urazilo; podle mnohých by to měl být spíš panovník, kdo slíbí věrnost lidu. V téhle souvislosti se také s hořkostí připomíná slavný projev Alžběty II., v němž pomyslně zaslíbila život poddaným.

Zdroj: Time

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom