Karel III. bude pomazán olejem bez živočišných přísad. Jeho složitá historie je fascinující

Pozvánka: Korunovace Karel III. - Královská cesta (427)

Korunovace Karla III. je plná tradic a symbolů. Mezi nejsilnější z nich patří pomazání nového krále posvátným olejem.

Jde o část korunovačního obřadu ve Westminsterském opatství, kterou veřejnost (ale dokonce ani nejbližší okolí) nejspíš neuvidí. Pomazání nové hlavy státu posvátným olejem se totiž odehrává pod baldachýnem jen v přítomnosti panovníka a arcibiskupa z Canterbury. Tajuplnost úkonu umocňuje i fakt, že složení posvátného oleje bývalo tajné – i když ne stoprocentně.

Přečtěte si také: Nenarodil se v nemocnici a má přezdívku Jednorožec. Život Karla III. je plný paradoxů

Při výrobě oleje nezemřelo ani jedno zvíře

S ohledem k citlivosti dnešní společnosti na šetrné zacházení se zvířaty je podle BBC jisté, že posvátný olej určený k pomazání Karla III. při korunovaci nebude obsahovat žádné ingredience živočišného původu. Součástí této vzácné tekutiny totiž v minulosti byl například výtažek ze žláz cibetek nebo ambra ze střev velryb. Základem novodobé receptury je naproti tomu olivový olej z Olivetské hory doplněný o směs esenciálních olejů ze sezamu, růží, jasmínu, skořice, květů pomerančovníku a styraxové pryskyřice.

Nová várka cenného oleje, jehož část skončí na těle Karla III., byla připravena v Jeruzalémě a dva měsíce před vlastní korunovací posvěcena arcibiskupem anglikánské církve v Jeruzalémě Hosamem Eliasem Naoumem a patriarchou jeruzalémským Theofilosem III. během náboženského obřadu v tamním Chrámu Božího hrobu. Přestože se na první pohled zdá, že jde víc o tradici a symboliku než o církevní obřad, má pomazání panovníka hluboký náboženský význam.

Mohlo by vás také zajímat: Unikátní záběry korunovace Alžběty II.: Malý Charles mává, královna působí nervózně

Skrytý význam pomazání

Okamžik, kdy se posvátný olej dotýká hlavy, hrudi a rukou krále, který je v Anglii zároveň hlavou anglikánské církve, totiž připomíná křest nebo přijetí do řeholního řádu. Obřad zdůrazňuje panovníkovo postavení jako božího zástupce na zemi a jeho povinnosti chránit a vést svůj národ, a také ztělesňuje boží přízeň a posvěcení.

Symbolická rovina pomazání už od středověku v Anglii představuje přenos moci od jednoho panovníka na druhého. Použití vzácného a zároveň svatého oleje symbolizuje sílu, zdraví a královskou důstojnost.

Pomazání hlavy panovníka posvěceným olejem má dlouhou tradici sahající do starozákonního období. Prorok Samuel podle Bible pomazal Saula a Davida, první dva krále Izraele, vzácnými oleji. Náčiní používané k pomazání králů Velké Británie – včetně lžíce – je vzácným pozůstatkem původních středověkých korunovačních předmětů. Většina z nich (včetně původní koruny svatého Eduarda) totiž byla na příkaz Olivera Cromwella v roce 1649 zničena.

Zdroj: BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom