Šikana mezi Windsory: Princezna Margaret byla symbolem rebelie. Za zavřenými dveřmi však trpěla

Soukromý život Windsorů 2 - Margaret

Princezna Margaret, hraběnka ze Snowdonu a mladší sestra královny Alžběty II., byla jedním z nejoblíbenějších a nejsledovanějších členů královské rodiny moderní historie. Známá svou rebelskou povahou a ráznou osobností plnila titulní strany po celém světě. Ačkoli ji mnohé ženy obdivovaly a muži po ní toužili, na lásku štěstí nikdy neměla.

Dlouho předtím, než se na královské scéně objevil vzpurný princ Harry, se princezna Margaret, nejmladší dcera krále Jiřího VI. a jeho manželky královny Alžběty, etablovala jako „divoké dítě“ britské panovnické rodiny. Princezna známá pro svou temperamentní osobnost, dovádění a vášeň pro večírky dokonale vyčnívala od ostatních členů dynastie – pila, kouřila a pěstovala přátelství i romance s řadou celebrit, herců a hudebníků. Pro divoký životní styl a vytříbený módní vkus byla veřejností milována i obdivována, její nezkrotné chování bylo ale palácem odsuzováno.

Navzdory jejímu blízkému vztahu se starší sestrou, královnou Alžbětou II., s ní byla vždy srovnávána, jakožto s umírněnějším a rozumnějším sourozencem, ideálním adeptem na královský trůn. V rodině svazované přísným protokolem nacházela pochopení jen u jednoho člověka, který ji podporoval za všech okolností, svého otce Jiřího VI. Pro toho byla dokonalou verzí „tatínkovy holčičky“. Není proto divu, že králova brzká smrt, jak detailně popisuje dokument Soukromý život Windsorů, jenž vysílá Prima ZOOM na Štědrý den večer, jednadvacetiletou princeznu naprosto zdrtila.

Láska se špatným koncem

Její osamělost a ztrátu však zanedlouho rozptýlil muž. Její první skutečná velká láska, jíž byl kapitán a pracovník Buckinghamského paláce Peter Townsend. Společný románek byl však pro královský dvůr nanejvýš kontroverzním a palčivým tématem. V té době byl hrdina bitvy o Británii a bývalý příslušník RAF rozvedeným mužem se závazky bez šlechtického titulu, což se k vysokému společenskému postavení princezny absolutně nehodilo. Aby se mohla Margaret za kapitána Townsenda provdat, musela by se vzdát práv k následnictví královského trůnu i svých důchodů jakožto královské princezny.

„Mohla si mě vzít, jen kdyby byla připravena vzdát se všeho – svého postavení, prestiže, peněz. Věděl jsem to, prostě jsem neměl váhu, která by vyvážila všechno, co by ztratila,“ uvedl Townsend  ve své autobiografii Time and Chance z roku 1978. Po několikaletém vztahu a dlouhém odloučení tak nakonec Margaret veřejně oznámila jejich rozchod kvůli svým povinnostem a závazkům vůči zemi.

Ani podruhé to nevyšlo

Díky své velké oběti v očích veřejnosti ještě více stoupla a stala se pravým miláčkem národa. Rovněž ale skandálním životem plným večírků začala plnit titulky magazínů nejen po celé Velké Británii. Pět let od konce kontroverzního vztahu přišla pro veřejnost další nečekaná bomba. V únoru 1960 Margaret oznámila své nečekané zasnoubení s bisexuálním fotografem Antonym Armstrongem-Jonesem a o tři měsíce později si už při velkolepém ceremoniálu ve Westminsterském opatství vyměnili prstýnky. Jednalo se o první britskou královskou svatbu, která byla vysílána v přímém přenosu a odhadem ji sledovalo na 300 milionů lidí.

Po velmi nákladné svatbě a luxusních líbánkách se manželé přestěhovali do apartmánu v Kensingtonském paláci a zanedlouho se dočkali dvou potomků, syna Davida a dcery Sarah. Láska v jejich životě ale nevydržela věčně a ve vztahu se začaly projevovat nejhorší vlastnosti obou. Margaretina majetnickost a tvrdohlavost i Antonyho násilné chování spojené s četnými nevěrami. Nešťastné manželství plné urážek a šikany oficiálně skončilo roku 1978 a princezna se stala průkopnicí rozvodů v královské rodině, což bylo do té doby nemyslitelné.

Navzdory všem svým skandálům a rozepřím s palácem se však nikdy se sestrou Alžbětou Margaret neodcizila a v očích Británie neupadla v nemilost. Naopak. Veřejnost s ní soucítila kvůli nešťastné lásce a Margaret stále zářila kdekoli, kam přišla. Po drsném rozvodu se už znovu nikdy neprovdala a ačkoli jí nebylo vždy po chuti plnění královských povinností a velmi přísné protokoly královského dvora, nikdy na svou rodinu ani korunu až do své smrti v roce 2002 nezanevřela.

Zdroj: History Extra

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom