26. listopadu 2022 06:00
Adam Vala

Král Karel III. učinil velmi důležité rozhodnutí. Zabrání nesmyslnému utrpení

Britský panovník Karel III. učinil jedno ze svých prvních důležitých rozhodnutí, které vychází z jeho dlouhodobého názoru. Výrazně tak ovlivní životy řady lidí především na farmách.

Král Karel III. usedl na britský trůn po smrti své matky Alžběty II. 8. září 2022, a o necelé tři měsíce později už činí jedno z velmi důležitých rozhodnutí. Ačkoliv se může pohledem některých lidí zdát jako marginální, Karel III. se ostře vymezil vůči pokrmům, které jsou servírovány Jeho Veličenstvu i návštěvám při účasti na královských banketech či slavnostních večeřích. V souladu se zvýšenou citlivostí stran otázek ekologie, udržitelnosti, ale také zacházení se zvířaty zakázal podávání husích či kachních jater foie gras.

Konec foie gras

Anglický král oznámil, že ačkoliv je foie gras v určitých kruzích považováno za lahůdku, nebude se podávat v žádném královském sídle. Dne 10. listopadu 2022 to stvrdil dopisem zaslaným skupině PETA, která bojuje za práva zvířat a vystupuje právě proti pokrmu, při kterém jsou husy záměrně překrmovány a je jím znemožněn pohyb tak, aby byla játra co nejtučnější. Ochránci práv se samozřejmě z tohoto kroku radují, protože právě proti postupu „výroby“ foie gras dlouhodobě vystupují.

Drůbež je podrobena procesu zvanému gavage, kdy je několikrát denně násilně krmena hadičkou zavedenou přímo do žaludku. Játra mohou během necelých tří týdnů zvětšit svůj objem až šestinásobně, což podle aktivistů způsobuje zvířeti bolest a ztěžuje mu v podstatě jakýkoliv pohyb. Velká Británie, konkrétně pak královská kuchyně, se tím připojuje na seznam dalších subjektů, které foie gras vyřadily z jídelníčku a šíří osvětu proti překrmování drůbeže s pouhou vidinou lahodného pokrmu. Ve Velké Británii je ostatně podobný chov drůbeže zcela zakázán, byť je legální tato kachní játra dovážet z jiných zemí. Po brexitu se sice objevil návrh také na zakázání dovozu, ale nakonec nevešel v platnost.

Postoj krále Karla III. pak není příliš překvapivý, vezmeme-li do úvahy, že je dlouhodobým zastáncem vyšších standardů v chovu zvířat i ekologického zemědělství a již přes deset let nedovoluje konzumaci foie gras na svých vlastních pozemcích. Jeho nejnovější prohlášení tak pouze zavádí tyto standardy v širším měřítku. Zajímavostí rovněž je, že PETA v reakci na tento krok zaslala králi tzv. faux gras, což je šťavnatá vegetariánská alternativa, jako projev díku i důkaz, že si lze stále v jídle dopřávat, aniž by se přitom ubližovalo zvířatům.

Někteří kritici však poukazují na to, že královská rodina by se měla blíže zaměřit na to, jak pracují malí zemědělci a producenti foie gras, než učiní takovýto závěr. Ne všechna játra jsou totiž vyráběna stejně trýznivým způsobem a podtrhují, že by se vše nemělo posuzovat jen podle nejhorších, ale podle těch nejlepších farem. Ty totiž mohou nastavovat nové standardy, v rámci kterých by zvířata měla veškerou péči a jejich život probíhal s respektem a samozřejmě bez jakýchkoliv bolestí a obtíží.

Zdroj: Tree Hugger, DW News, Animal Equality

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom