24. dubna 2023 12:00

Uštknutí chřestýšem léčil elektrošoky z autobaterie. Američana šílený experiment pořádně vytrestal

Vyhledat po uštknutí extrémně jedovatým hadem lékařskou pomoc? To v americké Arizoně 90. let nebylo podle všeho v módě. Pokus léčbou elektrošokem se ale vymkl z rukou.

Lidé mají někdy podivuhodný vztah ke svému zdraví. Samozřejmě chápeme, že pokud vás kousne jedovatý chřestýš, je těžké nezpanikařit. To potvrzuje i případ muže z Číny, který si v hrůze ze smrti uštknutý prst raději rychle usekl, aby se pak v nemocnici dozvěděl, že to nemusel dělat. Had, který na něj zaútočil, totiž nebyl nijak zvlášť jedovatý.

Mariňák z Arizony, jenž si hadí uštknutí léčil silným elektrošokem, to je ovšem kapitola sama pro sebe. Hlavně kvůli tomu, že nešlo o žádnou zkratovou reakci, ale dobře promyšlený a dávno připravený plán.

Pět minut elektrošoků

Pověry o tom, že by silný elektrický náboj mohl neutralizovat hadí jed, v USA jeden čas plnily různé zájmové, ba i medicínské žurnály. Hlavně v 80. letech minulého století, kdy celý trend odstartoval lékař z Ekvádoru. Od té doby se dávno vědecky vyvrácené povídačky vracejí jako bumerang.

Přečtěte si také: Zneuznaný vynálezce chtěl přeprat medvěda. Vymyslel úžasný nezničitelný oblek

Ke dvěma chovatelům hadů z americké Arizony se dostaly díky zmínce v nejmenovaném zálesáckém časopise, a vzhledem k tomu, že se jim „nehody“ s jejich prudce jedovatými miláčky stávaly celkem často, rozhodli se, že při příští příležitosti v praxi vyzkoušejí, co je na těchto drbech pravdy. Tak to alespoň tvrdí uveřejněná zpráva o případu.

Nečekali dlouho a 28letý majitel jedovatého chřestýše od svého mazlíka dostal zubatý polibek přímo na ústa. Vzhledem k tomu, že se jednalo již o patnácté uštknutí a v poslední době protijed muži způsoboval nepříjemné alergické reakce, rozhodl se připojit si pokousaná ústa dvěma kabely k autobaterii. Jeho kamarád (a zároveň soused) se pokusu účastnil také. Auto nastartoval a opakovaně motor vyhnal do 3 tisíc otáček. Dělal to takhle po dobu cca 5 minut, pacient nicméně ztratil vědomí s prvním elektrickým výbojem.

Lékaři nevěřili vlastním očím

O 15 minut později u domu smykem zastavila sanitka. Mladíka záchranáři našli „v bezvědomí a neschopného udržet stolici“, s nízkým krevním tlakem, zpomaleným dechem a závažnými otoky na obličeji, hrudníku a krku. Do nemocnice ho musel dopravit vrtulník.

Dostal antisérum i léky, které tlumily reakci na protilátku, a pak muže propustili. Ovšem jen dočasně, nedlouho poté se totiž musel dostavit znovu k plánované operaci, během níž mu lékaři zrekonstruovali seškvařený horní ret. Dotyčný ale může slavit. Jednak kupodivu přežil, také ale vědcům ušetřil práci s pokusy na lidech (metodu zkoušeli s nulovým úspěchem jen na myších). A v neposlední řadě to dotáhl i na Ig Nobelovu cenu, která se uděluje za bizarní příspěvky vědě.

Zdroj: Annals of Emergency Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom