22. listopadu 2023 06:00

Nemožné skutečností: Žena se dvěma dělohami nosí v obou dítě. Chystá se na porod

Říká se, že ženské tělo umí zázraky, některá jdou ale očividně ještě o kousek dál. Stav, kterému se říká dvojitá děloha či uterus didelphys, je velice vzácný, podle lékařů se týká zhruba 0,3 % populace, a navenek se prakticky nijak neprojevuje.

Většina žen se o něm dozví až na gynekologické prohlídce během ultrazvuku, což byl případ také dvaatřicetileté ženy z americké Alabamy, Kelsey Hatcher. Té to lékař oznámil v sedmnácti letech. Když se s manželem začali snažit o dítě, lékařka ji sice upozornila na možné komplikace sestávající z faktu, že dělohy jsou v takových případech méně prostorné a mají pochopitelně i jiný než běžný tvar, šanci, že bude jednou dítě nosit v obou, ale zmínila jen letmo. Takové případy jsou zcela raritní. Šance je doslova jedna z milionu.

Čtvrté těhotenství po třech normálních

Hatcherová brzy otěhotněla a její těhotenství bylo úplně běžné. Stejně tak i její druhé a třetí těhotenství. Když se ale šťastná maminka v květnu 2023 dostavila na prohlídku s tím, že jí opět vyšel pozitivní těhotenský test, při ultrazvuku se zjistilo, že tentokrát udeřil pomyslný blesk.

Mohlo by vás zajímat: Jde otěhotnět během těhotenství? Vzácný fenomén může způsobit velké problémy

Obě děti by se měly narodit na Vánoce a na ženu teď z pochopitelných důvodů dohlíží celý lékařský tým. Zatím se ale zdá, že bude všechno v pořádku. Fascinující případ se objevil v show Good Morning America.

Jak se tohle může stát?

Jestli vás zajímá „technická stránka věci“, tak vězte, že dvojitá děloha není to jediné, čím se stav zvaný jako uterus didelphys vyznačuje. Ženy, které mají dvě lůna, mají totiž i dva děložní čípky, a dokonce mnohdy také dva vaginální otvory, ačkoli to není pravidlem.

Nicméně aby žena nosila v každé děloze jedno dítě, musí především ovulace proběhnout nikoli jen u jednoho vaječníku, jak je obvyklé (ovulace se většinou pravolevě střídá), ale u obou. I to se samozřejmě stává, vznikají takhle takzvaná dvouvaječná dvojčata. Jenže v případě, jako byl tenhle, každé vajíčko skončí v jiné děloze. Tam jej musí oplodnit sperma, které taky skončí pokaždé v jiné děloze. A v případě, že má žena také dvě vagíny, se tohle oplodnění děje pokaždé z jiné „dávky“ spermatu.

Zdroj: Good Morning America, Medical News Today, Washington Post, Cleveland Clinic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom