12. února 2023 06:00

Černobylská zóna dodnes není bezpečná. Podívejte se na radioaktivní apokalypsu

Černobyl na kolečkách – Záběry ze zóny

Tragédie Černobylu dodnes budí hrůzu. Jak to vypadá v místě největší jaderné katastrofy v dějinách Evropy?

Nejzávažnější havárie v dějinách jaderné energetiky se odehrála v polovině osmdesátých let minulého století, její následky nás ale děsí dodnes. Zkouška 4. reaktoru se osudově vymkla kontrole 26. dubna 1986, kdy došlo k jeho přehřátí, protavení a výbuchu. Do vzduchu se uvolnily radioaktivní látky a nenávratně kontaminovaly okolní prostředí. Spad do jisté míry zasáhl velkou část Evropy včetně Československa.

Opuštěné město duchů

Okolí Černobylu bylo do ruské invaze na Ukrajinu do jisté míry turistickou atrakcí, se zaplaceným zájezdem bylo možné vidět podzemní protiatomový kryt, odkud se v prvního hodinách havárie řídily záchranné akce, místnost počítačového systému SKALA nebo zcela opuštěné město Pripjať. Jak můžete vidět v pořadu Černobyl na kolečkách, záběry z postižené oblasti působí značně znepokojivým dojmem a jsou jako vystřižené z ruského filmu Stalker.

V oblasti zůstala spousta opuštěné a nepoužité techniky stižené radiací. Většina radioaktivních předmětů byla zahrabána a co bylo příliš velké, zůstalo ležet ladem. Nákladní auta nebo autobusy byly převráceny na bok, aby se zamezilo jejich krádežím. Přesto radioaktivní zóna nezůstala v bezpečí před krádežemi a co mohli zloději unést, to zmizelo a bylo prodáno dál. Není tedy vyloučené, že řada lidí má doma kus vysoce radioaktivního nábytku.

Zdroj: World-nuclear.org

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom